Hoppa till innehåll
konstutställning -

Växlande konstutställningar under hela året i servicehusen och servicehemmen i Borgå

I Borgå stads servicehus och servicehem ses det under året växlande konstutställningar av flera konstnärer.

– Utställningsverksamheten är ett försök och samarbetsprojekt som syftar till att främja kulturvälmående. Utställningsprogrammet strävar efter att erbjuda konstupplevelser särskilt till boende som inte kan ta sig till stadens utställningslokaler utan assistans, berättar kulturkoordinator Sini Kallio.

Borgå stads kulturtjänster svarar för verksamheten tillsammans med boendetjänster.

I Borgå finns det 4 servicehus och ett servicecenter som ligger på olika håll av staden: Brandbackens servicehus, Johannahemmet, Svalåkerns servicehem, Majbergets servicehem och Äppelbackens servicecenter. Utställningslokalerna ligger i servicehusens korridorer och vistelseutrymmen och målgruppen är äldre som bor i servicehusen, deras närstående och personalen. Utställningstiden är tre månader. På grund av gällande coronarestriktioner och coronarekommendationer ordnas ingen vernissage i januari.

Utställningsprogrammet har fotografier och målningar

Konstutställningsprogrammet år 2022 inleds av Vilma Auvinens utställning i Brandbackens servicehus, Stig Janssons och Minna Lehväslaihos utställningar i Johannahemmet och Majbergets servicehem, Nina Pauloffs utställning i Äppelbackens servicehus och Anne Örthéns utställning i Svalåkerns servicehem.

Vilma Auvinens målningar som har gjorts med akryl- och blandtekniker uttrycker känslor och situationer med vissa symboler. Hon målar gärna bilder vars motiv baserar sig på en berättelse. Målningarna är ofta förenklade scener eller stunder ur händelser. Auvinen njuter i sin framställning av en expressiv stil som syns i hennes sätt att skapa bilder.

Stig Jansson och Minna Lehväslaiho är illustratörer och naivistkonstnärer från Borgå. Motiven för målningarna varierar från spjuveraktiga insikter och humoristisk samhällskritik till sagornas värld. Stig Jansson har en lång karriär som konstnär och illustratör. Stig arbetade som grafiker i en reklambyrå över fyrtio år, och har vid sidan av arbetet haft utställningar sedan 1970-talet. Minna Lehväslaiho är en naivistkonstnär specialiserad på postkortsillustrering, och har blivit utsedd till årets postkortskonstnär två gånger. Minna har illustrerat bland annat UNICEF:s julkort, julgubbens officiella post till Japan och som sitt nyaste projekt vårens frimärken för posten i Finland.

Nina Pauloff är en internationellt belönad kreativ yrkesfotograf och fotografikonstnär från Borgå. Inspirationskällan till fjäderserien med tolv bilder som kan ses i Äppelbackens servicehus är Tuomi Kariniemis roman Tulilintu, Goethes färgcirkel och fjädersymbolik. Verkhelheten har sin utgångspunkt i färgvärlden och formen. En fotografi betyder för Pauloff en studie av verkligheten, disponering, uppfattning och tolkning av den. Hon är intresserad av hur det omedvetna kommer fram via bilden.

Anne Örthén har koncentrerat sig på fotografering av stilleben. Med sina fotografier vill hon väcka känslor och tankar och röra människor med den skönhet hon ser. I hennes fotografier kan man alltid se blommor och de inspirerar Örthén att skapa ett stilleben. Som rekvisita använder hon prylar som hon har lånat av sina vänner och fynd på lopptorget som lämpar sig för stämningen i ett blomsterarrangemang.

Konstutställningsprogrammet 2022:

Johannahemmet

3.1–27.3 Stig Jansson och Minna Lehväslaiho

28.3–26.6 Hannele Heino

27.6–25.9 Kira Leskinen

26.9–5.1.2023 Anne Örthén
Äppelbackens servicehus

4.1–27.3 Nina Pauloff

29.3–26.6 Anne Örthén

28.6–25.9 Sari Pietilä

Brandbackens servicehus

4.1–27.3 Vilma Auvinen

29.3–26.6 Anne Örthén

28.6–25.9 Aija R-K

27.9–8.1.2023 Kira Leskinen

Svalåkerns servicehem

7.1–27.3 Anne Örthén

31.3–26.6 Reino Kössö

30.6–25.9 Terhi Ketolainen

29.9–8.1.2023 Saara Kiuru

Majbergets servicehem

5.1–27.3 Stig Jansson och Minna Lehväslaiho

30.3–26.6 Aija R-K

29.6–25.9 Anne Örthén

28.9–8.1.2023 Maija Lassila