Siirry sisältöön

Valokuvanäyttely pääkirjastossa: Unelma tulevaisuudesta

Näyttely Unelma tulevaisuudesta on esillä Porvoon pääkirjaston ensimmäisen kerroksen Suuressa salissa 4.-30.10.2022. Syyriasta paenneiden tyttöjen unelmista kertova näyttely on toteutettu yhteistyössä lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kanssa.

Miljoonat ihmiset ovat paenneet Syyrian sisällissotaa, sadat tuhannet heistä Jordaniaan. Syyrialaispakolaisten on vaikea päästä töihin ja koulutukseen, ja suuri osa perheistä elää köyhyydessä.

Pakolaistytöt kohtaavat erityisiä vaikeuksia ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Heidän koulutuksensa keskeytyy useammin kuin poikien, ja moni joutuu varhaisavioliittoon perheen vaikeuksien vuoksi. Myös seksuaalinen väkivalta yleistyy kriisien aikana.

Valokuvaaja Mikko Toivonen ja journalisti Iida Riekko kuvasivat ja haastattelivat Syyriasta paenneita tyttöjä Azraqin pakolaisleirillä Pohjois-Jordanian aavikolla sekä Itä-Ammanissa.

Näyttelyssä Unelma tulevaisuudesta tytöt jakavat haaveensa, joista monet liittyvät kotiinpaluuseen ja turvallisuuteen. Toisaalta unelmissa on paljon samaa kuin nuorten toiveissa kaikkialla maailmassa tilanteesta riippumatta.

Kirjavinkkausta kansainvälisenä tyttöjen päivänä

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11.10. Silloin huomio keskittyy maailman tyttöjen asemaan ja oikeuksiin.

Pääkirjaston lavalla järjestetään kaksikielinen tyttöjen elämään ja tyttöyteen liittyvä kirjavinkkaus kello 14.00. Kirjoja vinkkaavat lukemisen ammattilaiset Catharina Latvala ja Meri Markus. Vinkkaus on katsottavissa myös Porvoon kirjaston Facebook Live Streamissa kahden viikon ajan.

Porvoon pääkirjastossa on Unelma tulevaisuudesta näyttelyn aikana esillä pakolaisuuteen ja tyttöyteen liittyvää tieto- ja kaunokirjallisuutta. Näyttelyyn kuuluu myös Plan Internationalin toteuttamaa suomenkielistä oheismateriaalia, joka kannustaa pohtimaan pakolaisuutta.

Maailmassa on yli 100 miljoonaa pakolaista – se on enemmän kuin koskaan ennen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt pakolaisten määrää ja hätää myös Euroopassa.