Hoppa till innehåll

Fotoutställning på huvudbiblioteket: En dröm om framtiden

Utställningen En dröm om framtiden i stora salen på första våningen 4-30.10.2022. Utställningen berättar om de drömmar flickor som flytt från Syrien går och bär på och den har genomförts i samarbete med barnskyddsorganisationen Plan International.

Miljoner av människor har flytt Syriens inbördeskrig, flera hundra tusen av dem till Jordanien. De syriska flyktingarna har svårt att komma in på arbetsmarknaden och att få studieplatser och en stor del av familjerna lever i fattigdom.

Flyktingflickorna möter speciella problem på grund av sin ålder och sitt kön. Deras utbildning avbryts oftare än pojkarnas och många av dem tvingas in i barnäktenskap på grund av familjens svårigheter. Även det sexuella våldet blir allmännare under kristid.

Fotografen Mikko Toivonen och journalisten Iida Riekko fotograferade och intervjuade syriska flickor på flyktinglägret Azraq i öknen i norra Jordanien samt i östra Amman.

I utställningen En dröm om framtiden delar flickorna med sig av sina drömmar, som ofta handlar om trygghet och om att återvända hem. Å andra sidan har drömmarna mycket gemensamt med sådant som unga drömmer om överallt i världen oberoende av den situation de befinner sig i.

Bokprat under internationella flickdagen

Internationella flickdagen firas den 11 oktober. Då fäster vi uppmärksamheten vid flickors ställning och rättigheter runtom i världen.

På huvudbibliotekets scen ordnas kl. 14.00 tvåspråkigt bokprat om flickors liv och hur det är att vara flicka. Bokpratet hålls av läsproffsen Catharina Latvala och Meri Markus och kan även följas på bibliotekets Facebook Live där det kan ses i två veckor.

Samtidigt som utställningen pågår ställer huvudbiblioteket fram fack- och skönlitteratur om flyktingskap och flickskap. I anslutning till utställningen finns uppgiftsmaterial som uppmuntrar unga att fundera på flyktingskap.

I världen finns över 100 miljoner flyktingar – det är mer än någonsin tidigare. Rysslands anfall på Ukraina har ökat på mängden flyktingar också i Europa.