Siirry sisältöön

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin muutoksia elokuusta alkaen

Elokuussa varhaiskasvatuksen maksut muuttuvat. Monilla perheillä maksu pienenee, koska tulorajaa korotetaan ja sisaruksesta perittävä maksu pienenee. Koulujen loma-aikojen maksuhyvityksistä luovutaan elokuusta alkaen.

Elokuussa varhaiskasvatuksen maksut muuttuvat. Monilla perheillä maksu pienenee, koska tulorajaa korotetaan ja sisaruksesta perittävä maksu pienenee. Koulujen loma-aikojen maksuhyvityksistä luovutaan elokuusta alkaen.

Kaikkien huoltajan tulee mahdollisimman pian joko tehdä tuloselvitys, hyväksyä Daisyssa tulojen tarkistaminen tulorekisteristä tai että hyväksyy korkeimman maksun, jolloin tulotietoja ei tarkisteta. Uudet maksupäätökset tehdään 1.8. alkaen.

Muutokset 1.8.2021 alkaen:

  • Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaan maksujen perusteena olevia tulorajoja korotetaan 31 prosenttia 1.8.2021 alkaen, mikä alentaa monen perheen asiakasmaksua.
  • Sisaruksesta perittävä maksu alenee 40 prosenttiin nykyisen 50 prosentin sijaan.
  • Koulujen loma-aikojen maksuhyvityksistä luovutaan.
  • Asiakasmaksua ei peritä kesä- tai heinäkuulta, jos lapsi on poissa koko kuukauden ja poissaolosta on ilmoitettu 30.4.
  • Jos lapselle riittää palvelusopimusta alhaisempi tuntimäärä esimerkiksi perheen loma-aikojen takia tulee tuntirajamuutosta anoa viimeistään edellisen kuukauden aikana.

– Koulujen loma-aikojen asiakasmaksuhyvityskäytännöt ovat olleet vaikeita tulkita ja laskea kuukausittaisten tuntirajojen kanssa, joten uusi tapa on kaikille selkeämpi ja oikeudenmukaisempi, varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg kertoo.

– Koulujen loma-ajoista tiedotetaan ja kysellään jatkossakin DaisyFamilyn kautta. Loma-aikojen toimintaa järjestetään hoitoaikavarausten perusteella eli on tärkeää ilmoittaa poissaoloista tai hoitoaikavarauksista viimeistään kuukautta ennen loma-ajan alkua. Näin henkilöstönkin lomia voidaan keskittää niihin aikoihin, kun lapsia on vähemmän paikalla, Nyberg jatkaa.

Porvoossa on käytössä viisi eri tuntirajaa eli maksuluokkaa, joista huoltaja voi valita lapselleen sopivan. Korkeimmillaan maksu on 288 euroa kuukaudessa.

  • 0–84 h/kk
  • 85–105 h/kk
  • 106–126 h/kk
  • 127–146 h/kk
  • Yli 147 h/kk

Tuntirajaa voi muuttaa aina seuraavan kuukauden alusta. Jos sovittu tuntiraja ylittyy, nousee maksu kyseiselle kuukaudelle ylemmälle tasolle ja palautuu sitten takaisin sopimuksen mukaiseen. Kuukauden tunnit voi varata ja käyttää valitseminaan ajankohtina joustavasti. Kuukauden laskutusperusteeseen valikoituu kultakin päivältä joko hoitoaikavaraus tai hoitoaikatoteuma, se kumpi on pidempi. Laskutusperusteen eli käytettävissä olevat tunnit huoltaja näkee ajantasaisesti DaisyFamilysta.

Sivistyslautakunta päätti asiakasmaksuista kokouksessaan 27. toukokuuta 2021.