Siirry sisältöön

Vedessä voi edelleen esiintyä makuhaittoja

Porvoon veden viime viikon maanantaina rikkoutunut pääjohto Sannaisten vesilaitokselta Porvooseen on korjattu ja desinfioitu, minkä jälkeen johtoa vielä huuhdellaan puhtaalla vedellä. Ennen käyttöönottoa korjatun putken puhtaus varmistetaan laboratoriossa teetettävillä analyyseillä. Tämänhetkinen arvio on, että johto saataneen käyttöön viikonlopulla. Kunnes pääjohto ja Sannaisten laitos ovat taas käytössä otetaan vettä Linnanmäen varavesilaitokselta.

Linnanmäen vesi desinfioidaan veden mikrobiologisen puhtauden varmistamiseksi. Linnanmäen vesi sisältää tällä hetkellä mangaania yli laatusuositusten. Myös rautaa on enemmän kuin Sannaisten vedessä, mutta sitä ei ole laatusuosituksen ylittävää määrää. Mangaanille ei ole asetettu terveysperusteista laaturajaa, mutta se saattaa aiheuttaa veteen väriä ja poikkeavaa makua, joka yleensä koetaan metallin makuna. Lisäksi se voi muodostaa kalvon veden pinnalle, jos vesi seisoo esim. kannussa. Vesi on kuitenkin täysin juomakelpoista, ja kaikki viikolla otetut vesinäytteet ovat olleet puhtaita. Linnanmäen vedenlaatua tutkitaan säännöllisesti terveydensuojeluviranomaisten hyväksymän ohjelman mukaisesti.

Linnanmäen vettä käytetään pääasiassa joen itäpuolisilla alueilla sekä Näsiin ja Hornhattulan alueille. Muut alueet saavat veden Saksalasta, Norikesta tai Sannaisista. Kun johto saadaan käyttöön lopetetaan Linnamäen käyttö välittömästi. Vesilaitos pahoittelee siihen saakka mahdollisesti ilmeneviä edellä kuvattuja muutoksia vedenlaadussa.

Porvoolaisten riittävän vedenmäärän turvaamiseksi ja Linnanmäen varavedenottamon vedenlaadun parantamiseksi  Porvoon vesi on käynnistänyt viime vuonna Saksalan laitoksen laajennuksen suunnittelun. Vedenkäsittelylaitoksen ja raakavesiputken suunnittelu etenee syksyllä rakennussuunnitteluvaiheeseen ja uuden laitoksen arvioidaan valmistuvan vuoden 2023 aikana.