Siirry sisältöön

Vieraslajien kitkemistalkoot jatkuvat tänäkin kesänä

Porvoon kaupunki on toista kertaa mukana valtakunnallisessa Soolotalkoot -kesäkampanjassa. Kampanja jatkuu keskiviikkoon 31. elokuuta saakka.

Lupiinit kukkivat.

Kampanja kannustaa ilmoittamaan vieraslajien esiintymispaikoista sekä torjumaan haitallisia vieraslajeja omaehtoisesti.

– Tänä vuonna eri puolilla kaupunkia on osoitettu yhteensä yhdeksän jättipalsamin ja komealupiinin torjuntakohdetta. Niitä voi vapaasti käydä kitkemässä. Muutamia kohteita on vaihdettu vuoden aikana saapuneiden vieraslajihavaintojen perusteella sekä sen mukaan, miten kohteissa torjunta onnistui viime vuonna, kertoo yhdyskuntasuunnittelija Marjo Valin.  

Kohteen tunnistaa paikalle pystytetystä Soolotalkoot-kyltistä. Torjuntakohteiden tarkemmat sijainnit ja toimintaohjeet löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Kaupunki torjuu pihlaja-angervoa, jättipalsamia ja kurtturuusua

Haitalliset vieraslajit ovat ihmisen myötävaikutuksesta saapuneita voimakkaasti leviäviä lajeja, joiden on todettu uhkaavan luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita. Vieraslajien torjuminen ja leviämisen estäminen on tärkeää luonnonsuojelutyötä, johon jokainen voi osallistua.
− Kaupunki torjuu tänä vuonna muun muassa pihlaja-angervoa Gammelbackan metsässä, jättipalsamia Linnanmäellä ja kurtturuusua Kråkössä, kertoo vastaava puutarhuri Inkeri Tarkiainen. 
Yksityispihoilla kurtturuusun torjunnan voi aloittaa esimerkiksi nyhtämällä oksista kasvavat versot pois, näin kasvijätettä tulee vähemmän käsiteltäväksi. Yksityispihojen haitallisten vieraslajien kasvijätettä (alle kaksi kuutiota) otetaan Rosk’n Rollin jäteasemilla vastaan maksutta palavan sekajätteen joukkoon.

Vieraslajien torjuntaan tarvitaan maanomistajan lupa 

Vieraslajien torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa. Tämä koskee myös yleisiä alueita kuten kunnalle kuuluvia ulkoilualueita, puistoja ja uimarantoja.
Jos haluat torjua vieraslajeja muualla kaupungin omistamilla alueilla kuin valmiiksi merkityissä kohteissa, voit tehdä talkooilmoituksen sähköisen asioinnin kautta.
Jos havaitset vieraslajeja Porvoon kaupungin alueella, voit lisäksi ilmoittaa havainnostasi osoitteessa www.vieraslajit.fi.
Soolotalkoot -kampanjaa koordinoi Luonnonvarakeskus ja VieKas-LIFE- vieraslajihanke. Kampanjaan voi tutustua tarkemmin Soolotalkoot-kampanjasivustolla, jossa ohjeistetaan myös kampanjaa tukevan iNaturalist -sovelluksen käyttöön.