Siirry sisältöön

VR-taiteen päivät Porvoon pääkirjastossa

Haluatko tutustua monipuoliseen VR-taiteeseen eli virtuaalitodellisuuteen perustuvaan taiteeseen? VR-taiteen päivät -kiertue tarjoaa siihen ainutlaatuisen mahdollisuuden 17.–19.10. Porvoon pääkirjastossa.

VR-taiteen päivät on Elävän Kuvan Keskus ELKE:n hanke, jossa tutkitaan virtuaalisen taiteen esittämisen mahdollisuuksia julkisissa tiloissa. Hanke kiertää viidellä paikkakunnalla Suomessa, ja Porvoon pääkirjasto on valittu mukaan ainoana kirjastona.

VR-taideteoksiin on luotu virtuaalitodellisuuteen perustuvan tekniikan avulla kolmiulotteisia maailmoja, jotka sulkevat katsojan sisäänsä. Teokset voivat olla vuorovaikutteisia: katsoja voi esimerkiksi omilla liikkeillään vaikuttaa teoksen sisältöön. VR-tekniikka vahvistaa kokemusta toiseen todellisuuteen uppoutumisesta.

Porvoon kirjastossa on esillä kolme VR-taideteosta. Janne Stormin teos Birth of a Bird kysyy, miltä tuntuu koskettaa ääntä ja mitä tapahtuisi, jos musiikkikappaleen melodiat heräisivät eloon. Eero Tiaisen Vedenhenget tutkii kahden ihmisen välisen kohtaamisen voimaa. Molemmat teokset ovat vuorovaikutteisia – teos ja katsoja reagoivat toinen toisiinsa.

Puolalaisten Jacek Naglowskin ja Patryk Jordanowiczin teos Whispers sijoittuu Puolan ja Ukrainan rajalle, jossa seesteiseltä vaikuttavan todellisuuden pinnan alla tapahtuu uskomattomia asioita. Teos johdattaa katsojan mielentilaan toden ja epätoden välillä: kohtaamaan villiä luontoa, uskonnollisia seremonioita ja pakanallisia rituaaleja. Teos on esitetty Venetsian biennaalissa vuonna 2019.

Teoksiin voi tutustua Porvoon pääkirjaston toisen kerroksen isossa kokoushuoneessa tiistaina 17.10. klo 15–19, keskiviikkona 18.10. klo 13–18 ja torstaina 19.10. klo 13–18. Tapahtuma on maksuton ja teosten yhteenlaskettu kesto on noin puoli tuntia. Henkilökunta opastaa VR-lasien käytössä.