Siirry sisältöön

Yhteistyö Avanti!n kanssa tuo Porvoon kesään ääniteoksia kolmelta suomalaiselta säveltäjältä

Länsirannan taidehankintaryhmä hankkii kolmelta suomalaissäveltäjältä ääniteoksia, jotka sijoitetaan Porvoonjoen länsirannalle.

Säveltäjät on valinnut Avanti!n taiteellinen johtaja, Kari Kriikku.
Säveltäjät ovat Maija Hynninen, Jennah Vainio sekä työpari Minna Leinonen ja Jussi Suonikko.
– Olen ilahtunut, miten nämä kolme säveltäjää ovat löytäneet Porvoosta yhtymäkohdan omille teoksilleen. Jokaisella säveltäjällä on oma kielensä, mutta he ovat hienolla tavalla integroineet äänimaailmoihinsa elementtejä Porvoosta, Kari Kriikku toteaa.
Ääniteoksia esitetään Aleksanterinsillan ja Wileniuksen telakan väliin jäävän Taidetehtaan Rantapuiston kävelyraitin älyvalaisinpylväiden kaiutinjärjestelmästä.
Ääniteokset julkistetaan osana Avanti!n Suvisoittoa. Äänitaideteoksen avajaisia vietetään jokirannassa torstaina 30.6. klo 12.
Älyvalaistu kävely- ja pyöräilyraitti on osa EU-rahoitteista Lucia-hanketta, jonka kuntatekniikka toteutti vuoden 2021 aikana. Teokset toteutetaan yhteistyössä Ramboll Finland Oy:n suunnittelijoiden kanssa.


Anne Meskanen-Barmanilta veistossarja jokirantaan


Kuvanveistäjä Anne Meskanen-Barman (s.1966) toteuttaa jokirantaan neljästä pienemmästä teososasta koostuvan veistoskokonaisuuden Jäljenjättäjä.
– Meskanen-Barmanin ihmishahmoon viittaavat teososat luovat reittiä ja johdattavat kulkua alueella. Teoksen lähtökohtia ovat historia, muisti ja muistot sekä ajatus siitä, että se pysäyttäisi ohikulkijan hetkeksi ja siirtäisi ajatukset aikaan, jolloin meitä ei vielä ollut tai aikaan, jolloin meitä ei enää ole, kertoo kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman.
Taidehankintaryhmä tilasi luonnoksia myös Antti Immoselta ja Noora Schroderukselta, mutta päätyi Meskanen-Barmanin teokseen pitäen sitä ehjänä kokonaisuutena, jossa eri teokset kuuluvat selkeästi yhteen ja sopivat hienosti alueelle. Teos sijoitetaan paikoilleen vuonna 2023.
– Viime kesänä Meskanen-Barmanin humoristiset ja hienostuneet työt yllättivät iloisesti kävijöitä Runebergin kotimuseon perusnäyttelyssä osana Porvoon Triennaalia. Meskanen-Barmanin teoksia löytyy myös monista julkisista kokoelmista Suomesta, Susann Hartman kertoo.
Teoshankinnat on rahoitettu Länsirannan taideohjelman mukaisesti alueen tontinluovutuksen yhteydessä rakentajien maksamalla taiderahalla. Osa taidevelvoitteesta kohdistuu taideohjelman mukaan korttelialueiden taidehankintoihin ja osa on suunnattu yleisille alueille kuten jokirantaan. Taiteen toteutuksen koordinoinnista vastaa Frei Zimmer Oy.