Hoppa till innehåll

Samarbete med Avanti! medför ljudverk av tre finländska kompositörer till Borgås sommar

Västra åstrandens konstanskaffningsgrupp anskaffar ljudverk av tre finländska kompositörer. Verken placeras på Borgå ås västra strand.

Kompositörerna har valts av Avanti!:s konstnärliga ledare Kari Kriikku.
Kompositörerna som valts är Maija Hynninen, Jennah Vainio samt arbetsparet Minna Leinonen och Jussi Suonikko.
– Jag är glad att dessa tre kompositörer har hittat en kontaktpunkt för sina verk i Borgå. Varje kompositör har sitt eget språk men de har integrerat element av Borgå i sina ljudmiljöer på ett fint sätt, konstaterar Kari Kriikku.
Ljudverken spelas på promenadstråket i Konstfabrikens strandpark mellan Alexandersbron och Willenius varv via smartbelysningsstolparnas högtalarsystem.
Ljudverken publiceras som en del av Avanti!:s Suvisoitto. Öppningsceremonin för ljudverken ordnas på Åstranden torsdagen den 30 juni kl. 12.
Det smartbelysta promenad- och cykelstråket utgör en del av Lucia-projektet som finansierades av EU och genomfördes av kommuntekniken under året 2021. Verken förverkligas i samarbete med planerare vid Ramboll Finland Oy.


Skulpturserie av Anne Meskanen-Barman till åstranden


Skulptören Anne Meskanen-Barman (s.1966) förverkligar skulpturhelheten Jäljenjättäjä med fyra mindre verkdelar på åstranden.
– Meskanen-Barmans verkdelar som avbildar en människofigur skapar en rutt och styr gången i området. Verket utgår från historien, minnet och erinringar samt tanken på att det ska hejda förbipasserande för en stund och flytta tankarna till en tid där vi inte ännu existerade eller en tid där vi inte längre existerar, berättar Susann Hartman, chef för kulturtjänsterna.
Konstanskaffningsgruppen beställde skisser också från Antti Immonen och Noora Schroderus, men valde Meskanen-Barmans verk eftersom den ansåg att verket är en enhetlig helhet där de olika verken har klart samband och lämpar sig bra för området. Verken kommer att placeras ut år 2023.
– Förra sommaren var Meskanen-Barmans humoristiska och raffinerade verk en glad överraskning för besökare i basutställningen i Runebergs hemmuseum som en del av Borgå Triennalen. Meskanen-Barmans verk finns också i många andra offentliga samlingar i Finland, berättar Susann Hartman.
Verkanskaffningarna har finansierats i enlighet med konstprogrammet för västra åstranden med konstpengar som byggare betalar vid tomtöverlåtelser i området. En del av konstskyldigheten enligt konstprogrammet gäller kvartersområdens konstanskaffningar och en del allmänna områden såsom åstranden. Genomförandet koordineras av Frei Zimmer Oy.