Usein kysyttyä
Tältä sivulta löydät hyödyllistä tietoa Kansalaisopiston kursseista, maksuista ja käytännöistä. Voit aina kääntyä myös kansalaisopiston toimiston puoleen.
Yleiset kurssikäytännöt
Tarvitseeko poissaoloista ilmoittaa opistolle?
Yksittäisistä poissaoloista ei tarvitse ilmoittaa. Poikkeuksena ovat:
- Ruoanlaittokurssit
- Yksityisopetus (esimerkiksi piano- tai laulutunnit)
- Tietotupa ajanvarauksella
- Omaehtoinen työvoimakoulutus
Mistä näen kurssin aikataulun?
Mene opiston verkkopalveluun. Etsi kurssisi esim. kurssikoodilla tai kurssin nimellä. Lukukautta painamalla saat näkyviin kaikki lukukauden kokoontumiskerrat.
Mistä löydän kansalaisopiston loma-ajat?
Opetuksen alkamis- ja päättymispäivät ovat kurssikohtaisia, joten oman kurssin opetuskerrat kannattaa aina tarkistaa erikseen. Esimerkiksi kesä- ja joululoman ajankohta riippuu kurssista. Kansalaisopiston yleiset loma-ajat löytyvät täältä:
Miten löydän opetuspaikan?
Kansalaisopistolla on toimintaa monissa eri toimipisteissä ja tiloissa. Voit tarkistaa oman kurssipaikkasi opiston verkkopalvelusta, missä näet myös kurssipaikan kartalla.
Opetushuonetta ei aina lue kurssin tiedoissa etukäteen. Linnankosken lukiossa, Keskuskoululla, Lyceiparkens skolassa sekä KoMbi-talolla vahtimestari opastaa tarvittaessa oikeaan paikkaan.
Mistä löydän opettajan yhteystiedot?
Kansalaisopisto ei saa julkaista tuntiopettajien yhteystietoja verkkosivulla. Usein opettaja antaa yhteystietonsa osallistujille kurssilla. Jos sinulla on kiireellistä asiaa, ole yhteydessä Kansalaisopiston toimistoon. Mahdolliset peruutukset tulee aina ilmoittaa toimistoon, ei opettajalle.
Tuleeko kurssikirja hankkia itse?
Useimmilla kursseilla opiskelijat hankkivat kirjan itse. Ensimmäiselle kerralle voi tulla ilman kirjaa. Saat opettajalta lisätietoa.
Peritäänkö kurssilta materiaalimaksuja?
Materiaalimaksujen käytäntö vaihtelee eri kursseilla. Useimmiten tieto materiaalimaksusta lukee kurssikuvauksessa. Monilla kursseilla materiaalimaksun tarkka arviointi ennakkoon on hankalaa. Tavallinen käytäntö on, että osallistujat kustantavat itse tarvitsemansa materiaalit valitsemaansa työtä, esim. käsityötä tai taideteosta varten, ja tilaus tehdään yhteistilauksena kurssin opettajan kautta.
Mikäli et löydä tietoa, voit tiedustella asiaa kansalaisopiston toimistosta.
Korvataanko peruuntunut opetuskerta?
Kurssin yhtä peruuntunutta kertaa ei pääsääntöisesti korvata ylimääräisellä kokoontumiskerralla.
Ilmoittautuminen
Milloin kursseille ilmoittaudutaan?
Ilmoittautuminen lukuvuodelle 2024-2025 alkaa 14.8.2024 klo 18 (liikunta ja tanssi) ja 15.8.2024 klo 18 (muut kurssit).
Pääsääntöisesti kurssille tulee ilmoittautua viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkamista. Otamme kuitenkin vastaan ilmoittautumisia vapaille paikoille koko lukuvuoden ajan.
Voinko ilmoittautua kurssille, joka on jo alkanut?
Monille kursseille voi ilmoittautua vielä, vaikka kurssi on jo alkanut. Ole yhteydessä kansalaisopiston toimistoon.
Pitääkö koko lukuvuoden kestävällä kurssilla ilmoittautua erikseen kevätlukukaudelle?
Kurssi-ilmoittautuminen sisältää ne kokoontumiskerrat, jotka näkyvät kurssin tiedoissa. Jos kurssin tiedoissa on merkittynä molemmat lukukaudet, ei kevätlukukaudelle ole erillistä ilmoittautumista.
Joskus kevät- ja syyslukukaudelle on erilliset kurssit. Tämä ilmenee yleensä jo kurssin otsikosta, esim. “Meditaatio, syksy”. Jos haluat jatkaa harrastusta myös kevätlukukaudella, sinun tulee ilmoittautua erikseen myös kevään kurssille. Kaikkien kurssien ilmoittautuminen aukeaa samaan aikaan elokuussa.
Miten tiedän, järjestyykö kurssi?
Mahdollisista muutoksista tai peruutuksista ilmoitetaan aina kurssin opiskelijoille tekstiviestillä, sähköpostilla tai puhelimitse annettujen yhteystietojen mukaan. Ellet ole saanut ilmoitusta kurssin peruuntumisesta, kurssi alkaa suunnitellusti aikataulun mukaan.
Mistä näen omat ilmoittautumiseni?
Mene opiston verkkopalveluun. Valitse yläpalkista “Omat ilmoittautumiseni”. Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat sähköpostiviestin jonka kautta pääset tarkastelemaan omia ilmoittautumisiasi.
Jos et muista, millä sähköpostiosoitteella olet ilmoittautunut, voit tarkistaa asian Kansalaisopiston toimistosta.
Sain kurssille jonotuspaikan. Mitä se tarkoittaa?
Opiskelijat otetaan kursseille ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssin varasijoilla oleville ilmoitetaan henkilökohtaisesti vapautuneesta kurssipaikasta. Maksimiosallistujamäärä vaihtelee kurssista ja opetustilasta riippuen. Usein yksittäisiä paikkoja kursseille vapautuu, joten voit hyvin ilmoittautua jonoon, vaikka kurssi olisi jo täynnä.
Mistä näen, monennella sijalla olen jonossa?
Jonon pituus ei ikävä kyllä näy asiakkaalle.
Peruutus
Haluan perua osallistumiseni, mitä teen?
Ota yhteyttä kansalaisopiston toimistoon ensisijaisesti sähköpostilla kansalaisopisto(at)porvoo.fi. Peruutusta ei voi tehdä kurssin opettajalle. Peruutuksen voi myös tehdä verkkopalvelun kautta viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkamista.
Huomioithan, että avoimen yliopisto-opetuksen ilmoittautumisen peruutus tulee tehdä kirjallisesti sähköpostitse sekä opiston toimistoon, että opintoja järjestävän avoimen yliopiston toimistoon ennen opintojen alkua.
Pitääkö minun maksaa kurssi, jos perun osallistumisen?
Peruutukset tulee tehdä viimeistään seitsemän päivää ennen kurssin alkamista. Jos peruutus tehdään ajoissa, kurssimaksu palautetaan kokonaisuudessaan. Peruutuksen voi myös tehdä verkkopalvelun kautta viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkamista.
Mikäli peruutus tehdään liian myöhään tai perumista ei tehdä lainkaan, pääsääntöisesti koko kurssimaksu veloitetaan.
Mikäli joudut perumaan osallistumisen esim. terveydellisistä syistä, ole yhteydessä kansalaisopiston toimistoon.
Maksaminen
Miksi en ole saanut paperista laskua?
Paperinen lasku lähetetään vasta, kun kurssi on alkanut. Se saapuu yleensä 2-4 viikkoa kurssin alkamisen jälkeen. Jos et tämän ajan kuluessa ole saanut laskua, ota yhteys opiston toimistoon.
Muita mahdollisia syitä:
Jos sinulla on voimassa oleva e-laskusopimus Porvoon kaupungin kanssa, lasku menee ensisijaisesti e-laskuna pankkiin.
Suoramaksulaskut menevät pankkiin ja niiden suoramaksuilmoitus tulee postin kautta paperina.
Lasku menee OmaPostiin, jos sinulla on sellainen sopimus.
Voinko maksaa kurssin etuseteleillä tai -saldolla?
Kyllä, kurssimaksun voi maksaa myös Smartumilla, Epassilla ja Edenredilla.
En pääse maksamaan kurssia maksulinkin kautta
Maksulinkki on voimassa 14 päivää. Linkki voi siis olla vanhentunut tai muusta syystä viallinen. Jos maksaminen ei onnistu maksulinkillä, saat postitse paperisen laskun (uusi eräpäivä) maksulinkin erääntymisen jälkeen.
Voiko kurssimaksun maksaa kansalaisopistolla?
Ei. Voit maksaa kurssimaksun joko verkossa tai Palvelupiste Kompassilla saatuasi paperisen laskun.
Olen maksanut, mutta sain paperisen laskun kotiin. Mitä teen?
Ole yhteydessä Kansalaisopiston toimistoon.
Muut
Mistä saan opinto-ohjelman?
Painettu opinto-ohjelma jaetaan kaikkiin Porvoon ja Askolan kotitalouksiin postitse elokuussa. Opinto-ohjelman voi hakea myös Kansalaisopistosta KoMbi-talolta tai Lyceiparkens skolasta. Opinto-ohjelma julkaistaan myös sähköisenä.
Miksi kurssit peruuntuvat?
Useimmiten kansalaisopiston kurssit peruuntuvat liian vähäisen opiskelijamäärän takia. Kurssien vähimmäisopiskelijamäärä on yleensä 10, kylissä 8 ja Askolassa 6. Kurssin peruuntumisesta ilmoitetaan aina erikseen.
Mikä on kurssien ikäraja?
Useimmille kursseille ei ole virallista ikärajaa, ja niille voivat osallistua myös alaikäiset taitotasonsa mukaan. Mahdolliset ikärajat lukevat yleensä kurssikuvauksessa. Turvallisuussyistä liikuntaryhmien osallistujien alaikäraja on 15 vuotta ja puu- ja metallityökurssien alaikäraja 16 vuotta.
Onko kansalaisopistolla kursseja erityistä tukea tarvitseville?
Kansalaisopiston erityistä tukea tarvitseville suunnattuja kursseja ovat:
- Taidepiiri Taidekat
- Keittiötaitoja erityistä tukea tarvitseville
Kansalaisopiston kaikki kurssit ovat kaikille avoimia. Vammaiskortilla saa maksutta ottaa mukaan avustajan Porvoon kansalaisopiston toimintaan.
Onko kansalaisopistolla vakuutus?
Kyllä. Porvoon kaupungilla on harrastustoimintaan liittyvä vakuutus, joka koskee myös opiston opiskelijoita. Tarpeen vaatiessa ota yhteys rehtoriin.
Voinko saada kurssista todistuksen?
Kyllä. Todistuksen voi tilata toimistosta kurssin päätyttyä, ja sen hinta on seitsemän euroa.
Voinko saada kurssista opintopisteitä?
Riippuu kurssista. Osasta kansalaisopiston kursseja on mahdollista saada opintopisteitä. Mikäli haluat saada opintopisteitä kurssista, sinun tulee ilmoittaa asiasta opettajalle ensimmäisellä kurssikerralla.