Nina Pauloff
4.1.-27.3.2022
Omenamäen palvelutalo
Tulilinnun ja Goethen inspiroimana
Inspiraationi lähteenä kahdentoista kuvan sulkasarjalleni ovat Tulilintu, Goethen väriympyrä ja sulkasymboliikka.
Tulilintu on venäläisen kansanperinteen sadun taianomainen lintu. Se on maaginen, riikinkukon kaltainen lintu silmiä muistuttavine höyhenkuvioineen, jonka pyrstösulkaa sankarit kansantarinoissa yrittävät etsiä. Tämän myyttisen tarinan pohjalta Igor Stravinsky loi 1900-luvun alussa baletin Tulilintu (kantaesitys v.1910).
Sulkaan kiteytyy voimakas mystiikka, sekä universaali energia. Se symboloi vapautta, voimaa ja kauneutta. Sulkasymboliikka liitetään kaipuuseen toiseen maailmoihin, sekä pyrkimystä korkeampaan harmoniaan.
Goethen väriympyrään (v.1810 julkaistu väriteoria) pohjautuen lähdin jäljittämään väriopin esteettisiä rakenteita tavoitteinani ollessa tutkia valokuvauksen keinoin sulkiin liittyvää taideluonnetta retorisena kuvarunomaisena projektina, jossa korostuu sarjamainen värienkäyttö. Pohtiessani valaisua ja värikalvoja keskityin erityisesti kysymyksiin: Miten värit ja materiaalit ovat yhtä? Miten voimakas väri voi olla? Mikä, ja millainen värien vuorovaikutus on?
Teoksessani esitän Tulilinnun kokemusmaailman Goethen väriskaalalla, jossa yksittäisten kuvien aksenttivärit käyvät dialogia keskenään synnyttäen yhtenäisen kuvakokonaisuuden. Teoskokonaisuuteni lähtökohta on värimaailmassa ja muodossa. Loogisella värienkäytöllä pyrkimyksenäni on luoda kaunis harmoninen liuku, sekä väriympyrän täydellinen toisto jokaiselle sulalle tarkoin valitun värin toimiessa keskeisenä huomioarvon kerääjänä. Kuviin on pyritty luomaan, ja niiden visuaalisessa kielessä painottuvat – unenomainen utopia, etäinen ja melankolinen tunnelma. Visuaaliset valinnat kuvapinta-alassa perustuvat värien ja sulkahöyhenten tekstuurien elementteihin, valojen ja varjojen kautta syntyvien tunnelmien ollessa merkityksellisiä.