Siirry sisältöön

Kaupunginjohtajan ehdotus: Kuninkaantien työterveys siirtyy osaksi Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:tä

Kaupunginhallitus käsittelee 30. tammikuuta kaupungin työterveyshuollon palveluiden järjestämistä ja toiminnan siirtymistä liikkeen luovutuksella osaksi Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:tä. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginvaltuusto.

Porvoon kaupungin tunnus.

Porvoon kaupunki on selvittänyt eri vaihtoehtoja henkilöstönsä työterveyshuollon palveluiden järjestämiseksi vuoden 2023 alusta alkaen. Muutoksen taustalla on Kuninkaantien työterveyden henkilöasiakkaiden merkittävä lasku hyvinvointialueuudistuksen myötä. Selvitettyjä vaihtoehtoja ovat olleet yhtiöittäminen, palvelujen kilpailuttaminen, jatkaminen liikelaitoksena tai liittyminen kuntien omistaman Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:n osakkaaksi.

Kaupunginjohtajan esityksen mukaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Porvoon kaupunki ostaa yhtiön osakkeita suunnatussa osakeannissa ja solmii työterveyssopimuksen Keski-Uudenmaan työterveys Oy:n kanssa. Keski-Uudenmaan työterveys Oy on tarjonnut kaupungille mahdollisuutta merkitä Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:n suunnatusta osakeannista 58 kappaletta osakkeita merkintähintaan 5590 euroa/osake, yhteensä 324 220 €.

Mikäli esitys hyväksytään, Kuninkaantien työterveyden toiminta siirtyy osaksi Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:tä liikkeen luovutuksella syksyllä 2023.

  • Liikkeen luovutuksen ajankohdasta ja yksityiskohdista sovitaan vielä erikseen tulevissa neuvotteluissa, kertoo toimitusjohtaja Heidi Räihä-Jaakola Kuninkaantien työterveydestä.
  • Neuvottelemme ja sovimme erikseen myös kaupungin hankkimista palveluista, kuten tilattavien työpaikkaselvitysten määrästä. Palvelusopimuksen sisältö ja miten paljon työterveyspalveluita käytetään, vaikuttavat lopullisiin kustannuksiin. Keski-Uudenmaan Työterveyden hinnastoon vuodelle 2023 on lisäksi tulossa kolmen prosentin hinnankorotus työvoimakustannusten kasvun takia. Hinnasto on kuitenkin Kuninkaantien työterveyden hinnastoa hieman alhaisempi, toteaa Heidi Räihä-Jaakola.

Henkilöstö ja palvelut säilyvät entisellään

  • Liikelaitos Kuninkaantien työterveyden henkilöstö siirtyy liikkeen luovutuksen yhteydessä nk. vanhoina työntekijöinä osaksi Keski-Uudenmaan Työterveyden henkilöstöä. Muutos ei myöskään heikennä Porvoon kaupungin henkilöstön työterveyspalveluiden nykyistä tasoa, ja käytössä ovat toistaiseksi nykyiset toimitilat Kuninkaanportissa, kertoo Heidi Räihä-Jaakola.
  • Keski-Uudenmaan Työterveys on Kuninkaantien työterveyttä suurempi yksikkö ja samalla kustannustehokkaampi ja vähemmän haavoittuva esimerkiksi henkilöstöresurssien ja osaamisen näkökulmasta. Omistajaohjaus takaa kustannustehokkaat ja vaikuttavat palvelut ja lisäksi osakkeilla on taloudellinen arvo, Räihä-Jaakola täydentää.

Keski-Uudenmaan Työterveys Oy on yhtiöjärjestyksensä mukaisesti voittoa tavoittelematon yritys, joka tuottaa palveluja yhtiön osakkeenomistajille omakustannushintaan. Yhtiön omistajina ovat tällä hetkellä Vihdin, Tuusulan, Nurmijärven ja Mäntsälän kunnat sekä Lohjan ja Karkkilan kaupungit, perusturvakuntayhtymä Karviainen ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialue Keusote. Yritys on perustettu vuonna 2017.

Yhtiöllä on tällä hetkellä yhteensä kymmenen vastaanottopistettä Nurmijärvellä, Tuusulassa, Mäntsälässä, Karkkilassa, Vihdissä, Klaukkalassa, Järvenpäässä, Hyvinkäällä, Lohjalla sekä Helsingissä.

Katso myös tiedote 21.10.2022: