Siirry sisältöön

Kuuselan koulurakennus Hamarissa säilyy ja sen tontille sovitetaan minitaloja

Hamarin vanhan alakoulun eli Kuuselan koulun tontin kaavaluonnos mahdollistaa koulun korjaamisen asunnoiksi ja yhteiskäyttötiloiksi sekä kymmenen minitalon rakentamisen. Kaavaluonnos on nähtävillä 22.1.–23.2. ja samaan aikaan kokonaisuudelle etsitään ryhmärakentamisen käynnistäjää.

Hamarin vanhan alakoulun eli Kuuselan koulun tontin kaavaluonnos mahdollistaa koulun korjaamisen asunnoiksi ja yhteiskäyttötiloiksi sekä kymmenen minitalon rakentamisen. Kaavaluonnos on nähtävillä 22.1.–23.2. ja samaan aikaan kokonaisuudelle etsitään ryhmärakentamisen käynnistäjää.

Kaavatyön tavoitteena on mahdollistaa uudenlaista asumista, hyödyntää kaupungin tonttivarantoa ja samalla turvata Kuuselan koulurakennuksen säilyttäminen sekä Gammelbackan metsän reunan säilyminen ehjänä.

– Uusien asuntojen alue sijoittuu vain osaan koulun tontista ja keskittyy koulurakennuksen läheisyyteen. Alueen asukkaat vastustivat aiemmin koko Gammelbackan metsän kaavoittamista, ja tämä on huomioitu kaavaluonnoksessa, joka nyt koskee vain koulun tonttia. Metsä säilyy lähivirkistysalueena, kaavoittaja Anne Rihtniemi-Rauh Porvoon kaupungilta kertoo.

Minitaloja, asuntoja ja yhteiskäyttötiloja

Kaavaluonnoksen mukaan vanhaan kouluun saa tehdä erilaisia toimisto-, palvelu-, ateljee- ja työtiloja sekä yhteiskäyttötiloja, jotka eivät aiheuta häiriötä ympäristöön. Vanhat opettajien asunnot ala- ja yläkerrassa voidaan palauttaa asuinkäyttöön, joko kahdeksi pieneksi asunnoksi tai yhdeksi noin 80 neliön kokoiseksi kaksikerroksiseksi huoneistoksi. 

Koulun pihapiiriin saa rakentaa enintään kymmenen 30–50 neliömetrin kokoista minitaloa pienellä terassilla, katoksella ja noin 100 neliömetrin omalla pihapuutarhalla.

Tontille on mahdollista rakentaa yhteinen autokatos, ulkovarasto ja sauna- ja pesutuparakennus. Rakennusten väliin jää vanhan koulun pihamaata yhteiseksi pihaksi.

Tontin rajana Gammelbackan metsään on vanha tie, joka kulki metsän ja koulun tontin välissä ennen nykyisen Hamarintien rakentamista. Vanhan metsän reunan puusto muodostaa jatkossakin metsän reunan ja huonokuntoinen kuusikko sen takana on osa Gammelbackan metsää.

– Pienet tontit ja talot ovat olleet suosittuja muuallakin Porvoossa. Minitalot yhdistettynä yhteiskäyttötiloihin on yksi tapa lähestyä yhteisöllisyyttä, jakamistaloutta ja työnteon ja asumisen yhdistämistä. Kaavalla voidaan tukea vanhan koulun säilyttämistä jossain määrin yleisessä käytössä, Rihtniemi-Rauh kertoo.

Kaavaluonnoksessa koulun vieressä sijaitsevalle tontille mahdollistetaan lisää pysäköintipaikkoja ja jos yritystoiminta päättyy, tontin voi muuttaa asuinkäyttöön.

Ryhmärakentamiselle haetaan käynnistäjää

Entinen koulun tontti ja kaavan mahdollistama kokonaisuus soveltuvat hyvin ryhmärakentamiseen. Ryhmärakentamisessa tai -rakennuttamisessa rakennuttajana toimii perinteisen rakennusyrityksen sijaan joukko yksityisiä ihmisiä, jotka rakennuttavat asuntoja itselleen.

Porvoon kaupunki hakee ryhmärakentamisesta kiinnostuneita asiantuntijoita valmistelemaan hanketta. Asiantuntija suunnittelee hankkeen, laatii kustannusarvion ja teetättää luonnoksia asunnoista sekä kokoaa asukasryhmän.

Uusi elämä hienolle koulurakennukselle

Porvoon kaupunki omistaa koulurakennuksen, joka on ollut jonkin aika tyhjillään. Kaupunki ei tarvitse rakennusta omaan toimintaansa, ja silloin sille on löydettävä uutta käyttöä. Uusi kaava tekee tämän mahdolliseksi.

– Vanha hirsinen koulurakennus on hieno ja historiallinen. Sillä on oma tarinansa. Toivottavasti ihmiset näkevät mitä mahdollisuuksia kokonaisuus avaa. Tällaiset ratkaisut tuntuvat vastaavan yhä useamman ihmisen tarpeita ja toiveita, kaupunginarkkitehti Markku Partanen sanoo.

Kaavaluonnos on nähtävillä ja ryhmärakentamisen asiantuntijaa hankkeen käynnistäjäksi etsitään 22.1.–23.2.2020.

Hamarin vanhan koulun tontilla voi käydä vapaasti. Vanhaan koulurakennukseen pääsee tutustumaan tiistaina 4.2.2020 klo 15.00–18.00, osoite on Hamarintie 33.

Mielipiteitä kaavaluonnoksesta sekä ilmoitusta kiinnostuksesta käynnistää ryhmärakentaminen kohteessa toivotaan sähköpostitse aiheella ”Hamarin alakoulun alue” osoitteeseen kirjaamo@porvoo.fi  23.2.2020 mennessä.

Lisätietoja:
kaavoittaja Anne Rihtniemi-Rauh
puh 040 489 5752

suunnitteluavustaja Christina Eklund
puh. 040 489 5755

tonttipäällikkö Pekka Söyrilä
puh. 040 656 0231

kaupunginarkkitehti Markku Partanen
puh. 040 489 1650