Siirry sisältöön

Nuorten erityispalvelut tarjoaa tukea läpi nuoruuden eri elämäntilanteissa ja -vaiheissa

Porvoon kaupungin nuorisopalveluiden erityispalvelut palvelee tukea tarvitsevia, alle 30-vuotiaita nuoria. Erityispalveluita ovat kohdennettu nuorisotyö, etsivä nuorisotyö sekä Haavi-hanke.

Porvoon kaupungin nuorisopalveluiden erityispalvelut palvelee tukea tarvitsevia, alle 30-vuotiaita nuoria. Erityispalveluita ovat kohdennettu nuorisotyö, etsivä nuorisotyö sekä Haavi-hanke.

 – On hienoa, että meillä Porvoossa nuorisopalveluiden erityispalvelut kattaa nuoret aina 10-vuotiaista 29-vuotiaisiin nuoriin aikuisiin. Tukea on siis tarjolla läpi nuoruuden, nuorisopalveluiden päällikkö Nina Jorkama toteaa.

Erityispalveluiden tuki on nuoren tarpeista lähtevää ja jokaisen avun tarve on yksilöllinen.

 – Nuorisotyöntekijät ovat nuorelle rinnalla kulkijoita sen sijaan, että olisimme asiantuntijan roolissa. Emme tee asioita nuoren puolesta, vaan heidän kanssaan. Tuemme lapsen ja nuoren kasvua ja itsenäistymistä. Nuorisotyöllä on paikkansa, jota muut palvelut eivät tarjoa, Nina Jorkama huomauttaa.

 – Haluamme muistuttaa, että valtaosa nuorista voi hyvin. Teemme erityispalveluissa työtä vain pienen tukea tarvitsevien joukon kanssa, Jorkama muistuttaa.

Haavi, kohdennettu ja etsivä – mitä ne ovat?

Haavi on Porvoossa helmikuussa käynnistynyt hanke, jonka kohderyhmänä ovat Porvoon alakoulujen 3.–6-luokkalaiset.

 – Haavi-hanke on osoittanut tämän kaltaisen työn tärkeyden alakouluikäisten kanssa. Työllä alakouluissa ennaltaehkäistään haasteita yläkouluun siirtyessä, nuorisotyöntekijä Matti Valasti sanoo.

Valasti muistuttaa, että jo alakoulussa lapsilla voi olla pulmia ja haasteita, joita voidaan ratkoa yhdessä lasta tukemalla esimerkiksi nuorisotyön avulla. 

 – Hyvässä lykyssä ne eivät ehdi kasvaa isoiksi. ​Lapsille tiedoksi, pulmassa kuin pulmassa voi ottaa haavilaista hihasta kiinni, Valasti sanoo.

Kohdennettu nuorisotyö puolestaan tekee töitä pääosin yläkouluikäisten nuorten parissa.

 – Nuorisotyöntekijä liikkuu niin koulussa kuin vapaa-ajalla. Voimme tarjota nuorelle tukea hänelle mielekkäässä toimintaympäristössä. Murrosikäiselle tuntuu olevan erityisen tärkeää, että hän saa olla määrittelemässä mitä, missä ja miten hänen asioitaan lähdetään ratkomaan., nuorisotyöntekijä Pirjo Pietikäinen kertoo.

Etsivä nuorisotyön kohderyhmänä ovat 16–29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset, jotka eivät ole työelämässä tai opiskelemassa ja ovat syrjäytymisvaarassa.

 – Näemme työssämme paljon yksinäisiä nuoria. Nuorten haasteet ovat usein monimutkaisia, sillä ne saattavat sisältää esimerkiksi yhtäaikaisesti mielenterveysongelmien lisäksi myös päihde- ja talousongelmia, nuorisotyöntekijä Paavo Piironen toteaa.

– Nuoren itsenäistyminen on matka, joka jokaisella meistä on yksilöllinen ja erilainen. Me etsivässä nuorisotyössä voimme nuoren pyynnöstä avata ja selkeyttää nuorelle erilaisia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja, jotka sopivat hänen sen hetkiseen elämäntilanteeseensa, Piironen sanoo.