Siirry sisältöön
asuminen -

Asunnottomien yö Porvoossa 17.10.2022 kello 17–21

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta, kun Asunnottomien yön kansalaisliike syntyi. Asunnottomien yön 20-vuotistapahtumaa vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta 2022.

Nyt jokaisella porvoolaisella on mahdollisuus osallistua kansalaiskeräyksen muodossa. Mukaan ovat ilmoittautuneet Näsin S-market, Jysk Porvoo sekä R-Kioski Tori ovat mukana tempauksessa, josta voi ostaa sovittuja tuotteita toimitettavaksi Asunnottomien yön -keräykseen.

”Jouduin 5-kymppisenä mutsin luo.” Mies, 49, Porvoo

”Häpesin. En kertonu edes kavereille. Muutaman päivän asuin teltassa. Joskus lähdin Hyvinkäälle ensisuojaan, Porvoossa sellaista ei ole. Halusin salata tilanteen. Kai mä olen aika jääräpäinen.” Mies, 31, Porvoo

”Asuntoja oon hakenut ja mulla on tukihenkilö. Oon pystynyt olemaan päihteettä, kun mulla on edes tää motellipaikka.” Nainen, 25, Porvoo

”Olin kuntoutuksen jälkeen motellissa kaks kuukautta, ja sitten tärppäsi. Nyt mä asun onnellisena omassa asunnossa. Ilman sossun apua en olis tässä.” Mies, 28, Porvoo

Tulevaisuus ilman asunnottomuutta

Asunnottomien yön teemana on juhlavuoden kunniaksi Tulevaisuus ilman asunnottomuutta.

Tarkoituksena on haastaa valtiovaltaa, kuntapäättäjiä ja aluehallinnon toimijoita pohtimaan, mitä toimia asunnottomuuden poistaminen vaatii, esittää konkreettisia ratkaisuja heidän toimiensa tueksi ja poistaa asunnottomuus Suomesta yhdessä.

Asunnottomien yön toimijat muistuttavat, että asunnottomuus on poistettavissa nopeastikin hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen ja palveluntarjoajien yhteistyöllä. Se vaatii kuitenkin ennen kaikkea poliittista tahtoa.

Tapahtuman ohjelma

Asunnottomien yön tapahtumat sijoittuvat Porvoon pikkukirkon ja kirkon pihan läheisyyteen, osoitteeseen Kirkkotori 1.

 • Klo 17.00: Avaus ja musiikkiesityksiä
 • Klo 18.00: Paneelikeskustelu
  Jussi Saramo, kansanedustaja, Vasemmistoliitto
  Eeva Puromies, luokanopettaja, Porvoon sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen ja Porvoon kaupungin valtuutettu, Vihreät
  Jarmo Lindén, johtaja, ARA
  Reijo Pipinen, hallituksen puheenjohtaja, Vva ry
  Minna Purmonen, kokemusasiantuntija
 • Klo 19.00 Asunnottomien yön tulen sytytys, hartaushetki ja musiikkiesityksiä.
 • Klo 20.00 Pääesiintyjät Juno ja JaM.

Tapahtuman juontaa Pekka Laukkarinen.

Mukana mm.

 • Korva-akupunktio
 • Ruokatarjoilua ja juomaa kaikille kävijöille (soppaa, grillimakkaraa, itse leivottua pullaa, keksejä, kahvia, teetä ja mehua)
 • Visoja ja kisoja
 • Vaatelahjoituksia (talvitakkeja, itse tehtyjä villasukkia, lapasia ja pipoja)
 • Lahjoituksina tulleita elintarvikekasseja, hävikkiruokaa ym.

Tervetuloa mukaan!

Tapahtuman mahdollistavat: Porvoon kaupungin eri palvelut (Aikuissosiaalityö, Lapsiperhepalvelut, Jälkihuolto, Koivula, Turvakoti, Työllisyyspalvelut, Nuorten starttipaja, Mielenterveys- ja päihdepalvelut, Nuorisopalvelut ja Ohjaamo), Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys, Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, Porvoon seurakunnat, Tatsi ry, SPR, Samaria, NAL Itä-Uusimaa, NAL Palvelut Oy, Itä-Uusimaan Sosiaalipsykiatrinen yhdistys, Porvoon klubitalo, Porvoon Seudun Rauhanturvaajat ry, Porvoon VPK, Laurea-ammattikorkeakoulu, Näsin S-market, Jysk Porvoo, R-Kioski Porvoo Tori.