Siirry sisältöön

Hammashuollon ja lapsi- ja perhepalveluiden kiireettömiä aikoja siirretään, ruokapalveluissa henkilöstövajetta

Porvoon sosiaali- ja terveydenhuollon sisäisten henkilöstösiirtojen takia kiireettömiä aikoja suun- ja terveydenhuollossa ja lapsi- ja perhepalveluissa joudutaan siirtämään kuluvalta viikolta sekä ensi viikolta.

Asiakkaisiin otetaan puhelimitse yhteyttä ja uutta aikaa tarjotaan peruuntuneen tilalle. Tilannetta tarkastellaan päivittäin.

– Vaikea koronatilanne näkyy henkilöstövajeena ja sisäisillä henkilöstösiirroilla turvaamme terveysaseman toimintoja sekä ikäihmisten palvelut palvelutaloissa, vuodeosastoilla ja kotihoidossa, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.

– Olemme pahoillamme varattujen aikojen siirtämisestä, ja asiakkaille aiheutuvasta harmista, Silvennoinen sanoo.

Ruokapalveluissa henkilöstötilanne kriittinen

Kaupungin ruokapalvelujen henkilöstötilanne on koronatilanteen vuoksi tällä hetkellä kriittinen. Tilanne saattaa johtaa siihen, että koulukeittiöitä ei voida jatkossa pitää avoinna.

– Olemme ruokapalvelussa varautuneet siten, että keskuskeittiö voi toimittaa nopealla aikataululla tarjolle hedelmiä ja välipalatuotteita tilanteessa, jossa koulun keittiössä ei ole henkilökuntaa paikalla eikä sijaista ole saatavissa, eikä lämmintä ateriaa näin olleen voida järjestää, vt. toimitusjohtaja Leila Korhonen toteaa.

– Pyydämme kodeilta ymmärrystä ja kärsivällisyyttä, jos ruokapalvelut tällaiseen tilanteeseen koronatilanteen takia joutuisi, Korhonen sanoo.

Sivistyksen tartuntaviestintä muuttuu – omaehtoisuus korostuu

Kuten kaupunki tiistaina 11. tammikuuta tiedotti, Porvoossa ei enää tehdä jäljitystä, kun altistuminen on tapahtunut kotona, koulussa, päiväkodissa, työpaikalla tai harrastuksissa. Tämä tarkoittaa myös, että sivistystoimen tartuntaviestintä muuttuu.

– Kouluissa ja päiväkodeissa tiedotetaan edelleen altistumisen mahdollisuudesta omalle luokalle ja päiväkotiryhmälle ja siitä, että jos ilmaantuu oireita, pitää jäädä kotiin omaehtoiseen karanteeniin ja ottaa kotitesti heti ja uusi testi seuraavana päivänä, sivistysjohtaja Sari Gustafsson sanoo.

Lisäksi tartunnan saaneen tai hänen huoltajansa toivotaan kertovan oma-aloitteisesti ja viiveettä tartunnasta opettajalle kouluun ja päiväkotiin sekä niille, keiden kanssa tartunnan kantaja on ollut lähikontaktissa oireita edeltävän kahden vuorokauden aikana. Jos tartunnan kantaja on oireeton, kartoitetaan lähikontakteja 2 vrk taaksepäin testiajankohdasta laskettuna.

– Asukkaiden vastuullinen toiminta on välttämätöntä, jotta voimme jarruttaa epidemian leviämistä, vähentää sairaalahoidon kuormitusta sekä suojata lähipiiriä ja riskiryhmiä, sivistysjohtaja Sari Gustafsson sanoo.

– Toivomme myös, että kodeissa keskustellaan kasvomaskin käytöstä myös koulumatkojen aikana, busseissa ja koulutakseissa, Gustafsson toteaa.

Huoltajille on tänään 12. tammikuuta lähtenyt koteihin asiasta tiedote Wilman ja Daisyn välityksellä.