Siirry sisältöön

Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystyksen toiminta laajenee

Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystyksen toiminta laajenee alkuvuodesta 2020. Toiminnan muutoksen yhteydessä myös yksikön nimi muuttuu Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystykseksi.

Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystyksen toiminta laajenee alkuvuodesta 2020. Toiminnan muutoksen yhteydessä myös yksikön nimi muuttuu Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystykseksi.

I-U sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa jatkossakin virka-ajan ulkopuolisista kiireellisistä ja välittömiä toimenpiteitä vaativista sosiaalihuollon tehtävistä. Lisäksi toiminta laajenee 1.1.2020 vastaamaan viiden Itä-Uudenmaan kunnan (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Porvoo, Sipoo) alueella äkillisiin traumaattisiin tilanteisiin liittyvästä psykososiaalisesta tuesta ympärivuorokautisesti. Aiemmin kuntien omissa peruspalveluissa hoidettu akuutti kriisityöpäivystys siirtyy sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

Hätäkeskusjärjestelmä ERICAn käyttöönoton myötä sosiaalipäivystyksen tehtävämäärät Itä-Uudellamaalla ovat kasvaneet toukokuusta 2019 lähtien 22 prosenttia. Laajentuneen toiminnan myötä myös henkilöstön määrä kasvaa ja parhaillaan rekrytoidaan kahta uutta sosiaalityöntekijää sekä sosiaaliohjaajaa.

Mitä on psykososiaalinen tuki?

Psykososiaalista tukea tarvitaan äkillisen traumaattisen tapauksen jälkeen. Tapahtuma voi olla esimerkiksi läheisen äkillinen menehtyminen, järkyttävälle tapahtumalle altistuminen, läheltä piti-tilanteet, kriisiytynyt elämäntilanne, onnettomuudessa osallisena oleminen ja tulipalot. Tapahtuman keskiössä olevan henkilön lisäksi myös hänen läheisensä tai tapahtuman silminnäkijä voi tarvita psykososiaalista tukea.

Psykososiaalinen tuki tarkoittaa kiireellistä sosiaalityötä ja akuuttia kriisityötä. Asiakkaaseen ollaan yhteydessä puhelimitse tai kasvotusten, esimerkiksi asiakkaan omassa kodissa, sairaalassa, sosiaali- ja kriisipäivystyksen tiloissa tai muussa sovitussa paikassa. Työ on luonteeltaan moniammatillista.

Kriisityö on välittömästi tarjolla olevaa, läsnä olevaa tukea sekä tapaamisia yksittäisille henkilöille, perheille tai soveltuville ryhmille. Kriisityö voi olla alkuvaiheessa apua käytännön asioissa, keskustelutukea ja aktiivista yhteydenpitoa. Tavoitteena on ehkäistä psyykkisen traumatisoitumisen pitkäaikaisseurauksia. Kriisityö on asiakkaalle maksutonta.

Päivystysnumero käytössä 24/7

Toiminnan laajentumisen myötä Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystyksessä toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusta, jonka mukaan psykososiaalista tukea tulisi toteuttaa kaikissa sosiaalipäivystyksissä.

Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee kuntalaisia ympärivuorokautisesti numerosta 040 517 4194.

Kerromme mielellämme lisää uudistuksesta!

Yhteystiedot:
Kirsi Nurme, esimies
puh. 040 350 94 01

Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys
Nordenskiöldinkatu 18
06100 Porvoo