Siirry sisältöön

Kasvomaskien jakelu käynnistyy tiistaina 18. elokuuta

Porvoon kaupunki käynnistää kasvomaskien jakelun vähävaraisille asukkaille. Vähävaraiset porvoolaiset saavat maksutta kaksi pestävää kankaista kasvomaskia. Muutoin asukkaat hankkivat ja kustantavat maskit itse. THL:n suosituksen mukaan kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen.

Porvoon kaupunki käynnistää kasvomaskien jakelun vähävaraisille asukkaille. Vähävaraiset porvoolaiset saavat maksutta kaksi pestävää kankaista kasvomaskia. Muutoin asukkaat hankkivat ja kustantavat maskit itse. THL:n suosituksen mukaan kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen.

Maskeja jaetaan tiistaista 18. elokuuta lähtien. Maskeja jaetaan neljässä toimipisteessä yhteistyössä Porvoon suomalaisen seurakunnan ja Yhdistyskeskuksen kanssa. 

Kasvomaskeja annetaan jakelupisteissä niille asukkaille, jotka niitä kysyvät, ja jotka kokevat, etteivät voi maskeja itse hankkia taloudellisen tilanteensa vuoksi. Asukkaan henkilötietoja tai varallisuutta ei kysytä, eikä tarkisteta, vaan asukkaan oma kokemus vähävaraisuudesta riittää. Maskien noutajan tulee olla terveenä. Jokainen tarvitseva saa tässä vaiheessa kaksi maskia. Epidemiatilanteen jatkuessa lisäjakelua harkitaan ja siitä tiedotetaan erikseen.

Kaupungin työntekijöille järjestetään erillinen maskien jako ja henkilökuntaa tiedotetaan maskeihin liittyvistä kysymyksistä erikseen.

Tärkeintä on muistaa käsien pesu, turvavälit ja muut hygieniaohjeet

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta, jotta viruksen mahdollisesti tahraama maski ei aiheuta tartuntariskiä. Maskia pitää aina käsitellä puhtailla käsillä. Kankainen maski pitää pestä 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keittää sitä vastaavasti viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Maski huuhdellaan ja kuivataan paikassa, jossa on raitis ilma.

– Jokainen meistä on vastuussa koronatartuntojen ehkäisyssä. Kasvomaskien käyttäminen ei riitä, vaan kaikkein tärkeintä on edelleen muistaa huolehtia käsienpesusta, turvaväleistä, oikeaoppisesta yskimisestä hihaan sekä ja muista hygieniaohjeista. Kipeänä ei saa mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen painottaa. 

THL suosittaa kasvomaskien käyttöä, kun  

 • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
 • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.  

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. 

Kasvomaskien jakelupaikat

Omenamäen palvelukeskus, sisääntuloaula
ma-pe klo 12.30–13.30
Tulliportinkatu 4

Perhekeskus
ma-pe klo 8-15
Taidetehtaankatu 4 C, 3. kerros 

WSOY-talo, aikuissosiaalityö
ma-pe klo 12–15
Mannerheiminkatu 20 E, 2. kerros

WSOY-talo, maahanmuuttajapalvelut
Kaivokatu 37, 3. kerros.
Ajanvarauksella

Gammelbackan monitoimitalo, Alvarinkulman aula
18.-21.8. klo 14-17
Keskusaukio 1

Muistilista maskin käyttöön

 • Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.
 • Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.
 • Älä juo tai syö maskin käytön aikana.
 • Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.
 • Pese kädet ennen maskin riisumista.
 • Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski paikassa, jossa on raitis ilma.