Siirry sisältöön

Koronapotilaiden osasto on valmis käyttöön

Porvoon sosiaali- ja terveystoimella on maanantaista 21. joulukuuta alkaen valmius ottaa koronapotilaita vuodeosastolle. Osasto perustetaan Näsin kuntoutuskeskuksen osasto 3 yhteyteen.

Porvoon sosiaali- ja terveystoimella on maanantaista 21. joulukuuta alkaen valmius ottaa koronapotilaita vuodeosastolle. Osasto perustetaan Näsin kuntoutuskeskuksen osasto 3 yhteyteen.

– Potilaita voidaan alkaa ottaa sisään yksitellen heti ja paikkojen määrää voidaan kasvattaa kymmeneen tai sitä suurempaankin määrään, jos se on tarpeellista, johtava lääkäri Kati Liukko kertoo.

Osaston muita potilaita siirretään tarvittaessa osastoille 1 ja 2, lyhytaikaistoimintaa tarjoavaan Wilhelmiinaan tai muiden itäisen Uudenmaan kuntien kuntoutusosastoille. Osastolla 3 hoidetaan edelleen myös muita potilaita, mutta kulku-, suojautumis- ja hygieniajärjestelyt on suunniteltu huolellisesti niin, että koronapotilaat hoidetaan täysin erillään muista potilaista.

– Tiedämme enemmän tartuntojen leviämisestä kuin viime keväänä, ja sairaaloissa on aikaisempaa enemmän kokemusta koronapotilaiden hoitamisesta vuodeosastoilla. Kun järjestelyt osastolla on mietitty tarkasti ja hoidamme siellä myös muita potilaita, voimme edelleen ylläpitää mahdollisuutta tarjota Wilhelmiinassa intervallihoitoa ja ehkäistä hoitojonojen pitenemistä, Liukko jatkaa.

– Koronapotilaat sijoitetaan yhden hengen huoneisiin, joissa on huonekohtaiset saniteettitilat. Tämä mahdollistaa potilaiden eristämisen ja estää tartunnan leviämisen. Koronapotilailla on omat hoitajat, jotka eivät osallistu muiden potilaiden hoitoon. Henkilökunta on koulutettu ja perehdytetty huolella hygienia- ja suojautumisohjeisiin, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.

Koronaosastolla voidaan hoitaa porvoolaisten lisäksi myös muiden itäisen Uudenmaan kuntien koronapotilaita. Kaikki potilaat tulevat osastolle lääkärin lähetteellä.

Kuntoutusosastojen ja palvelutalojen vierailuja kannattaa harkita 

Vierailut kuntoutusosastoilla ja palvelutaloissa ovat mahdollisia, mutta niissä muistutetaan erittäin huolellisista turva- ja hygieniakäytännöistä. Vierailla saa ainoastaan täysin terveenä.

– Kannustamme kaikkia omaisia muistamaan, että voimme yhdessä suojella riskiryhmäläisiä koronatartunnoilta. Toivomme, että vierailut tehdään harkitusti, ja että niissä noudatetaan henkilökunnan ohjeita, Silvennoinen sanoo.