Siirry sisältöön

Koronatestausta lisätään Porvoossa

Koronatestausten tarve on kasvanut huomattavasti Porvoossa viimeisen viikon aikana. Tämän vuoksi koronatestauksen aukioloaikoja pidennetään ja testaukseen siirretään lisää henkilökuntaa.

Koronatestausten tarve on kasvanut huomattavasti Porvoossa viimeisen viikon aikana. Tämän vuoksi koronatestauksen aukioloaikoja pidennetään ja testaukseen siirretään lisää henkilökuntaa.

– Tarjoamme taas testausmahdollisuuden myös viikonloppuna. Tulevana viikonloppuna pystymme tarjoamaan testiaikoja sunnuntaina 9. elokuuta klo 9-14 välisenä aikana. Maanantaista 10. elokuuta lähtien testejä voidaan ottaa arkisinkin pidempään, klo 18 asti, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo. 

– Olemme siirtäneet testaukseen lisää henkilökuntaa ja rekrytoimme parhaillaan myös lisää uusia näytteenottajia. Teimme lisäksi sopimuksen Mehiläisen kanssa, eli osa testausta tarvitsevista ohjataan jatkossa testiin Mehiläiseen, Silvennoinen jatkaa.  

Pääsääntöisesti porvoolaiset kutsutaan koronatestiin Näsin terveyskeskukseen. Näsissä testataan jatkossa myös alle 12-vuotiaita lapsia, mutta lapsia testataan edelleen myös Helsingissä lastensairaalassa. 

Voimme yhdessä estää koronan leviämisen  

Suomessa ja myös Porvoossa on todettu kasvava määrä uusia koronatartuntoja. Kesän jälkeen ihmiset kohtaavat taas enemmän, joten keväältä tutut turvavälit ja käsienpesut on tärkeä palauttaa mieleen.  

– Tartuntatilanne on Porvoossa kuitenkin rauhallinen. Flunssaoireiset ihmiset ovat tulleet ohjeiden mukaisesti koronatesteihin, ja näin löydämme nopeasti yksittäiset tartunnat ja saamme tartuntaketjut katkaistua. Lieviä koronaoireita ei voi erottaa kesäflunssasta, joten testaaminen on oikea taktiikka hillitä koronan eteneminen, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jeff Westerlund sanoo. 

– Koronakevään jälkeen olemme saaneet kerätä voimia ja nauttia kesästä, läheisistämme, matkailusta ja ravintoloista. Lipsumista käsienpesussa ja turvaväleissä on tapahtunut, mikä on ehkä aivan luonnollistakin, kun rajoituksia on purettu eikä virus ole kesällä juurikaan levinnyt Suomessa. Nyt on kuitenkin se hetki, kun me voimme jälleen yhteisillä ponnistuksilla hidastaa taudin leviämisen ja toisen aallon alkamisen, Ann-Sofie Silvennoinen painottaa.  

Muistilista:  

  • Pese kädet usein ja huolellisesti saippualla. 
  • Käytä käsidesiä kaupoissa ja ravintoloissa – niitä on hyvin tarjolla. 
  • Pidä turvaväli kaikkiin, jotka eivät asu samassa taloudessa.
  • Muistuta myös muita turvaväleistä. 
  • Käytä maskia harkintasi mukaan silloin, kun turvavälien noudattaminen on mahdotonta, esimerkiksi joukkoliikenteessä tai ahtaissa kaupoissa. 
  • Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta tai jos sinulla on vatsakipua ja/tai ripulia, pysy kotona ja soita terveyskeskuksen neuvontanumeroon.   

– Kun tartuntoja on vähän alueellamme, mahdollisuus altistumisille esimerkiksi kouluissa tai vanhuspalveluissa vähenee, Silvennoinen jatkaa. 

– Monilla työpaikoilla työ sujuu hyvin myös etänä, ja toivomme, että läsnäoloa työpaikoilla vielä rajoitetaan ja että pidetään mahdollisimman paljon etäpalavereita. Jos kokoonnutaan, tehdään se väljästi ja käsidesiä käyttäen, Silvennoinen kannustaa.