Hoppa till innehåll

Coronatestningen utökas i Borgå

Behovet av coronatestning har ökat betydligt i Borgå under den gångna veckan. På grund av det här får coronatestningen längre öppettider och mer personal.

Behovet av coronatestning har ökat betydligt i Borgå under den gångna veckan. På grund av det här får coronatestningen längre öppettider och mer personal.

– Vi återinför möjligheten att testas på veckoslut. Det här veckoslutet kan vi erbjuda testtider söndagen den 9 augusti klockan 9–14. Från och med måndag 10 augusti kan tester göras till klockan 18 på vardagar, berättar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

– Vi har flyttat mer personal till testningen och rekryterar som bäst även fler nya provtagare. Dessutom har vi gjort ett kontrakt med Mehiläinen och kommer att styra en del av de som behöver testas till Mehiläinen, fortsätter Silvennoinen.

I huvudsak kallas Borgåbor till Näse hälsovårdsstation för coronatest. I Näse testas i fortsättningen också barn under 12 år, men barn kan också fortsättningsvis testas på barnsjukhuset i Helsingfors. 

Tillsammans kan vi förhindra spridningen av corona   

I Finland och även i Borgå har man upptäckt ett stigande antal nya coronasmittor. Efter sommaren möts människor igen mer. Det är viktigt att komma ihåg säkerhetsavstånden och handtvätten som blev bekanta på våren. 

– Smittsituationen är ändå lugn i Borgå, säger ansvariga läkaren för smittsamma sjukdomar Jeff Westerlund. Människor som har förkylningssymptom har enligt anvisningar sökt sig till testen, och på detta sätt hittar vi snabbt enskilda smittor och kan bryta smittkedjorna. Man kan inte skilja lindriga coronasymptom från sommarförkylning, så testen är den rätta taktiken för att hejda spridningen av corona. 

– Efter coronavåren har vi fått samla krafter och njuta av sommaren, våra nära och kära, turism och restauranger. Man har lite glömt att tvätta händer och hålla säkerhetsavstånd, vilket kanske är helt naturligt när restriktioner har slopats och viruset har nästan inte alls spritt sig på sommaren i Finland. Nu är det ändå tid när vi med gemensamma ansträngningar kan bromsa upp spridningen av sjukdomen och den andra vågen, poängterar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.   

Minneslista:  

  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål.  
  • Använd handsprit i butiker och restauranger – det finns gott om den.  
  • Håll ett säkerhetsavstånd till alla som inte bor i samma hushåll.  
  • Påminn också andra om säkerhetsavstånden.  
  • Använd ansiktsmask enligt eget omdöme när det är omöjligt att beakta säkerhetsavstånden, t.ex. i kollektivtrafiken eller i trånga butiker.  
  • Om du har symptom på luftvägsinfektion, såsom snuva, hosta, halsont, muskelvärk eller feber eller om du har ont i magen och/eller diarré ska du stanna hemma och ringa hälsovårdscentralens rådgivningstelefon.   

– När det finns få smittor i staden blir möjligheten att bli exponerad t.ex. i skolan eller äldreomsorgen mindre, fortsätter Silvennoinen.  

– På många arbetsplatser kan man också bra arbeta på distans och vi önskar att närvaron på arbetsplatser ännu begränsas och att möten ordnas som distansmöten i så hög grad som möjligt. Om man samlas ska man hålla avstånd till varandra och använda handsprit, uppmuntrar Silvennoinen.