Siirry sisältöön
korona -

Koronatilanne erittäin huono Porvoossa, tartunnanjäljitys keskittyy omikrontartuntoihin ja korkean riskin tilanteisiin

Porvoon koronatilanne on tällä hetkellä erittäin huono. Viime viikolla (vko 50) todettiin 135 koronatartuntaa ja altistuneita oli 388. Ilmaantuvuusluku on kahden edellisen viikon tartuntojen perusteella 401,8. Puolet todetuista tartunnoista on koronaviruksen nopeasti leviävää omikronmuunnosta.

Joukkoaltistumisia todettiin useita, muun muassa Gammelbackan, Satumäen ja Hornhattulan päiväkodeissa. Yksittäisiä tartuntoja todettiin useissa muissakin kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa.

– Omikronmuunnos aiheuttaa nyt todella paljon tartuntoja, ja tilanne on erittäin haastava, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.

Tällä viikolla tartuntoja oli tiistaiaamuun mennessä todettu 41. Tartunnanjäljitys on todella kuormittunut, eikä kaikkia tartunnalle altistuneita pystytä enää jäljittämään eikä kontaktoimaan.

– Tartunnanjäljitys pystyy keskittymään tästä eteenpäin ainoastaan korkean riskin tartuntatilanteisiin ja riskiryhmien tartuntoihin sekä omikrontartuntoihin. Tämä tarkoittaa koulujen ja päiväkotienkin osalta sitä, että altistuneisiin otetaan yhteyttä ainoastaan siinä tapauksessa, että kyseessä on omikrontartunta, johtava lääkäri Kati Liukko toteaa.

– Koulujen osalta keskiviikkona alkava joululoma tuo kaivattua helpotusta tilanteeseen, ja päiväkodeissakin on välipäivinä vähän väljempää, sivistysjohtaja Sari Gustafsson toteaa.

Palvelutaloihin ja kuntoutusosastolle vierailijarajoitus, rokotuspuhelin pahoin ruuhkautunut

Palvelutalojen ja Näsin kuntoutusosaston vierailuohjetta on päivitetty siten, että asiakasta kohden saa tulla kaksi vierailijaa kerrallaan.

– Haluamme tällä suojella ikäihmisiä ja haurainta väestöämme, vaikka päätös onkin ikävä juuri näin joulun alla, Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.

Rokotuskattavuus on noussut, ja porvoolaiset ovat aktiivisesti käyneet ottamassa kolmatta rokotetta. Ensimmäisen koronavirusrokotteen on tähän mennessä ottanut 88,9 prosenttia yli 12-vuotiaista porvoolaisista, toisen rokoteannoksen on saanut 85,3 ja kolmannenkin 15,3 prosenttia.

Maanantaina avautui ajanvaraus 18–59-vuotiaille kolmatta rokotekertaa varten. Kaikki välipäiville varatut 2 700 rokoteaikaa varattiin hetkessä. Lisää aikoja on varattavissa tammikuulle.

– Rokotuspuhelin on tällä hetkellä pahoin ruuhkautunut, meillä on 700 puhelua jonossa ja ruuhkaa puretaan koko ajan. On hienoa, että porvoolaiset haluavat näin innokkaasti kolmannen rokotteen, mutta pyydämme kärsivällisyyttä. Kaikille halukkaille on kyllä rokotteita, Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.

Sähköisessä ajanvarauksessa on huomioitava, kun varaa ajan, tekstiviestivahvistus ilmoittaa paikaksi Näsin terveysasema. Ensi viikon tiistaista, 28. joulukuuta alkaen rokotukset toteutetaan kaikki Kokonhallissa, ja ennen rokotusta lähetettävässä muistutusviestissä rokotuspaikka on oikea.

Positiivinen koronavirustesti: jää kotiin eristykseen 10 päiväksi

Sosiaali- ja terveystoimi ohjeistaa positiivisen koronatestituloksen saanutta jäämään omaehtoisesti kotiin eristykseen 10 päiväksi oireiden alusta tai jos on oireeton, niin 10 päivää näytteenottopäivästä. Omaehtoiseen eristykseen tulee jäädä heti kun on saanut positiivisen testituloksen, jo ennen kuin terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä. Myös perheenjäsenten 10 vuorokauden karanteeni lasketaan siitä päivästä, kun sairastunut sai oireita, tai jos hän on oireeton, testipäivästä.

– Myös perheenjäsenten on syytä jäädä kotiin omaehtoiseen karanteeniin 10 päiväksi. Terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä myöhemmin, kunhan henkilöstön uudelleenjärjestelyjen kautta olemme saaneet enemmän resursseja tartunnanjäljitykseen, johtava lääkäri Kati Liukko sanoo.

Virallinen päätös eristyksestä ja karanteenista tehdään myöhemmin ja lähetetään asianosaiselle. Jos olet kovin sairas ja lääkärin arvion tarpeessa, ota yhteyttä terveyskeskukseen puh. 019 520 4351, iltaisin ja viikonloppuisin soita Päivystysapuun, puh. 116 117.