Siirry sisältöön

Koronatilanne jatkuu vaikeana, myös Porvoossa luovutaan karanteeniin asettamisesta ja jäljitystä keskitetään

Koronatilanne jatkuu Porvoossa vaikeana. Viime viikolla (vko 1) Porvoossa vahvistettiin 684 uutta positiivista koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on 2327,8 kahden viikon tartuntojen perusteella. Tehdyistä testeistä noin kolmannes on positiivisia.

Kaupungin johtoryhmä päätti kokouksessaan tiistaina 11. tammikuuta, että myös Porvoossa otetaan käyttöön useiden muiden Uudenmaan kuntien maanantaina 10. tammikuuta tiedottama uusi käytäntö koskien karanteeneja ja jäljitystä.

– Jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Muissa tilanteissa, kuten perheissä, työpaikoilla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneiden karanteeneihin asettamisesta luovutaan, tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund sanoo.

Tiistaihin, 11. tammikuuhun mennessä todetut tartunnat hoidetaan vielä aikaisemman käytännön mukaisesti, mutta kontaktoinnissa voi olla viiveitä.

Jatkossa laboratoriotesteillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään toimintaohjeet tekstiviestillä, ja heille voidaan tarvittaessa tehdä tartuntatautilain mukainen eristyspäätös. Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi.

– Kontaktien vähentäminen ja kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä tartuntojen määrän kasvun hillitsemiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on nyt tärkeämpää kuin koskaan, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen toteaa.

Testauskapasiteetin kuormituksen vuoksi lieväoireisten ei tule hakeutua laboratoriotestiin, jos ei kuulu koronaviruksen suhteen riskiryhmiin.

– Muut voivat tehdä kotitestin, Jeff Westerlund sanoo.

Porvoon kaupunki tiedottaa keskiviikkona tarkemmin koulujen ja varhaiskasvatuksen uusista toimintatavoista.

– Laadimme ohjeistusta koteihin siitä, miten tartunta- ja altistumistilanteissa tulisi toimia, jotta tartunnat pystyttäisiin pitämään kurissa, sivistysjohtaja Sari Gustafsson toteaa.