Siirry sisältöön

Koronavirustartunnat lisääntyvät edelleen nopeasti Porvoossa

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet nopeasti Porvoossa maaliskuun ensimmäisen puoliskona aikana. Tartuntojen ilmaantuvuusluku on noussut noin 150:een eli korkeammalle kuin kertaakaan aikaisemmin koko korona-aikana. Tähän mennessä maaliskuussa tartuntoja on todettu jo 92, kun helmikuussa tartuntoja todettiin yhteensä 60 ja tammikuussa 64.

– Koronavirustilanne Porvoossa on vakava. Tiistaina 16. maaliskuuta Porvoossa todettiin ennätysmäärä tartuntoja, yhteensä 17 tartuntaa, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula kertoo.

Tartunnanjäljitys on onnistunut Porvoossa toistaiseksi edelleen hyvin, ja tartunnan lähde tiedetään noin 70 prosentissa tartunnoista. Joukkoaltistumiset kuormittavat kuitenkin tällä hetkellä runsaasti jäljitystyötä. 

– Tartunnat eivät ole Porvoossa keskittyneet millekään tietyille alueille, kuten pääkaupunkiseudulla, vaan tartuntoja on koko Porvoon alueella. Meidän kaikkien pitää jaksaa noudattaa koronaohjeita: vähentää kontakteja, huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta sekä käyttää kasvomaskeja kaikissa perheen ulkopuolisissa kontakteissa, sosiaali- ja terveysjohtoaja Ann-Sofie Silvennoinen painottaa. 

Kouluissa runsaasti tartuntoja

– Olen tällä hetkellä erityisen huolissani kouluista, Silvennoinen jatkaa.

Porvoolaisten koulujen oppilailla tai henkilöstöllä on todettu tämän vuoden puolella 13 kertaa koronavirustartunta, joka on johtanut joukkokaranteeniin. Koko epidemian aikana karanteenaja on määrätty 23 kertaa kouluissa.

– Tämä on kurjaa niin karanteeniin joutuville lapsille ja nuorille kuin heidän vanhemmilleenkin, ja koulussa karanteeni aiheuttaa aina myös opetusta hankaloittavia erityisjärjestelyjä, sivistysjohtaja Sari Gustafsson toteaa.

–  Lisäksi joukkoaltistumiset kuormittavat huomattavasti tartunnanjäljitystä, Ann-Sofie Silvennoinen jatkaa.

Tartunta on todettu 5 kertaa päiväkodeissa tämän vuoden puolella. Päiväkoteja koskevaa kasvomaskiohjeistusta on tiukennettu. Jatkossa myös huoltajien edellytetään käyttävän kasvomaskia päiväkotien sisätiloissa.

– On tärkeää, että päiväkoti- ja kouluikäiset lapset viedään koronatestiin nopeasti ja lievissäkin koronaan viittaavissa oireissa. Koronaoireita ovat muun muassa nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky, kuume tai erilaiset vatsaoireet. Päiväkotiin ja kouluun saa mennä vain täysin terveenä, Silvennoinen painottaa.

Tartuntoja myös rakennustyömailla

– Toinen huolenaihe ovat rakennustyömaat. Tartunnanjäljityksessä olemme huomanneet, että työmailla ei aina noudateta koronaohjeita, eikä henkilöstö aina mene koronatestiin, kun he saavat koronaan viittaavia oireita, Ann-Sofie Silvennoinen toteaa.

– Koronatestiin ei kannata jättää menemättä ansiomenetyksen pelossa, sillä koronan vuoksi eristykseen tai karanteeniin joutuvat ovat oikeutettuja saamaan tartuntatautipäivärahaa, jos he eivät voi tehdä ansiotyötä.

Tartuntatautipäiväraha on samansuuruinen kuin menetetty palkka, ja sitä voivat saada myös yrittäjät ja muut kuin Suomen kansalaiset.

 –  Töihin ei saa mennä negatiivisen koronatestituloksen jälkeenkään, jos oireet edelleen jatkuvat, sillä negatiivinen koronatesti ei kerro täysin varmasti, että testatulla ei ole koronaa. Testiin kannattaa mennä uudestaan muutaman päivän päästä, jos oireet edelleen jatkuvat, Silvennoinen muistuttaa.