Siirry sisältöön

Palvelutalojen asukkaat rokotettu – riskiryhmärokotusten ikähaarukka laajenee

Kaikki kaupungin palvelutalojen asukkaat ovat saaneet koronarokotteen, ja yli 80-vuotiaista porvoolaisista noin 60 prosenttia on rokotettu. Rokotukset etenevät rokotteiden saatavuuden mukaan. Sairauden perusteella ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien ikähaarukkaa laajennetaan 60-64-vuotiaisiin.

Kaikki kaupungin palvelutalojen asukkaat ovat saaneet koronarokotteen, ja yli 80-vuotiaista porvoolaisista noin 60 prosenttia on rokotettu. Rokotukset etenevät rokotteiden saatavuuden mukaan. Sairauden perusteella ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien ikähaarukkaa laajennetaan 60-64-vuotiaisiin.

Palvelutalojen asukkaat on rokotettu kokonaisuudessaan

Kaikki Porvoon kaupungin palvelutalojen asukkaat ovat saaneet koronrokotteen molemmat annokset. Viimeiset tehosterokotteet annettiin tällä viikolla. Palvelutaloihin muuttaa jatkuvasti uusia asukkaita, jotka saavat rokotteen ensi tilassa. Myös palvelutalojen työntekijät ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

– Heti koronapandemian alusta yksi tavoitteista on ollut suojella palvelutalojen asukkaita koronatartunnoilta. Onnistuimme välttymään tartunnoilta tähän asti huolellisilla hygienia- ja vierailukäytännöillä. Kaikilla asukkailla on nyt rokotesuoja, ja voimme siltä osin todeta, että tavoite on saavutettu, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen toteaa.

– Myös kaupungissa sijaitsevien yksityisten ikääntyneiden palvelutalojen asukkaat on rokotettu. Niissäkin on vältytty asukkaiden tartunnoilta ja hygieniakäytännöt ovat toimineet hyvin.

Rokote antaa tehokkaan suojan koronavirustautia vastaan ja suojaa erityisesti vakavalta koronavirustaudilta.

– Henkisesti voi hengähtää, mutta koska rokotettukin henkilö voi levittää koronavirustautia, huolellisia hygienia- ja vierailukäytäntöjä jatketaan palvelutaloissakin toistaiseksi. Vasta noin 6 prosenttia porvoolaisista on rokotettu, joten kaikkialla täytyy edelleen noudattaa turvavälejä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta ja käyttää kasvomaskia, johtava lääkäri Kati Liukko muistuttaa.

Riskiryhmärokotukset laajenevat 60-64-vuotiaisiin

Ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien 65-69-vuotiaiden rokotukset ovat käynnistyneet. Rokotettavien ikähaarukkaa laajennetaan 60-64-vuotiaisiin, joiden ajanvaraus avataan maanantaina 22. helmikuuta kello 8. Rokotukseen saa siis hakeutua, jos on syntynyt vuosina 1952-1961 ja kuuluu ensimmäiseen riskiryhmään.

– THL on linjannut, että Astra Zenecan rokote soveltuu alle 70-vuotiaille. Edelleen on linjattu, että tänä vuonna 70 vuotta täyttävät eivät kuulu alle 70-vuotiaisiin. Ymmärrämme, että tämä harmittaa monia vielä 69-vuotiaita, mutta rokotteiden soveltuvuus on tässä perusteena, Liukko kertoo.

THL: Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

Omaishoitajat tai samassa taloudessa asuvat

Porvoossa omaishoitajat tai yli 80-vuotiaiden kanssa samassa taloudessa asuvat henkilöt saavat koronarokotteen, jos kuuluvat rokotusvuorossa olevaan ikäryhmään tai riskiryhmään.

– Kausi-influenssarokotuksissa rokotteita on ollut hyvin saatavilla, ja silloin on voitu rokottaa samalla useampi samassa taloudessa asuva henkilö. Koronarokotteita on toistaiseksi saatavilla todella vähän, ja ne annetaan niille, jotka ovat rokotusvuorossa. Olisi tietenkin hienoa, että samassa taloudessa asuva iäkäs ja sairas henkilö saisi rokotteen, mutta kun rokotteita on vähän, emme voi tehdä poikkeuksia, kehittämisjohtaja Katja Blomberg pahoittelee.

Omaishoidon piiriin kuuluvat saavat rokotteen kotona, jos liikuntakyky estää terveysasemalle tulon. Nämä henkilöt on kartoitettu, ja omaishoitajille soitetaan lähiviikkoina ja sovitaan aika, jolloin liikkuva rokotusyksikkö tulee paikalle.

Maalis-huhtikuussa päästään rokottamaan 70-80-vuotiaita

Rokotteiden saatavuudessa on vielä paljon epävarmuutta. Kaikki saapuvat rokotteet annetaan mahdollisimman nopeasti.

– Tämän hetken arvion mukaan 75-80-vuotiaiden ensimmäiset rokotusajat ovat maaliskuun alkupuolella. Tämän jälkeen 70-74-vuotiaat tulisivat vuoroon huhtikuussa. Kaikki riippuu kuitenkin rokotteiden saatavuudesta ja eri rokotteiden soveltuvuudesta eri ikäryhmille, Blomberg kertoo.

Ajanvaraus tehdään ensisijaisesti sähköisesti

Ajanvaraus koronarokotuksiin tehdään ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi
Ajanvaraukseen tunnistaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Rokotusaikoja avataan varattavaksi muutama päivä kerrallaan, sitä mukaa kun rokotteiden saatavuus varmistuu. Jos vapaita aikoja ei näy, täytyy ajanvaraukseen palata uudelleen myöhemmin.

Jos sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollinen, rokotusajan saa myös puhelimitse. Ajanvarausnumero on 040 145 5000. Puhelimessa on takaisinsoittopalvelu. Soita vain kerran ja odota takaisinsoittoa. Takaisinsoittoja tehdään, kun aikoja on varattavissa.

– Puhelinajanvaraus on ensisijaisesti niitä varten, joilla ei ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Jos sähköisessä järjestelmässä ei näy vapaita aikoja, ei rokotusaikaa saa nopeammin soittamalla ajanvarauspuhelimeen, Blomberg sanoo.