Hoppa till innehåll

Boendena i servicehemmen har vaccinerats – åldersgruppen i vaccinationerna av riskgrupper blir större

Alla boendena i stadens servicehus har fått coronavaccin och cirka 60 procent av Borgåbor över 80 år har vaccinerats. Vaccinationerna framskrider enligt tillgången på vaccin. Åldersgruppen hos dem som på grund av sin sjukdom hör till den första riskgruppen utvidgas till personer i åldern 60–64 år.

Alla boendena i stadens servicehus har fått coronavaccin och cirka 60 procent av Borgåbor över 80 år har vaccinerats. Vaccinationerna framskrider enligt tillgången på vaccin. Åldersgruppen hos dem som på grund av sin sjukdom hör till den första riskgruppen utvidgas till personer i åldern 60–64 år.

Alla boendena i servicehusen har fått båda vaccindoser

Alla boende i Borgå stads servicehus har fått de båda doserna av coronavaccinet. De sista förstärkningsvaccinen gavs denna vecka. Till servicehusen flyttar fortlöpande nya boende som vaccineras så snart som möjligt. Även anställda i servicehusen har fått den första vaccindosen.

– Genast från början av coronapandemin har ett av målen varit att skydda boendena i servicehusen från coronasmittor. Hittills har vi lyckats undvika smittor tack vare omsorgsfull hygien- och besökspraxis. Alla boendena har nu vaccinskydd och därmed kan vi konstatera att målet har uppnåtts, berättar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

– Också boendena i privata servicehus för äldre i staden har vaccinerats. Också i dessa servicehus har man undvikit smittor bland boende och hygienpraxis har fungerat bra.

Vaccinet ger ett effektivt skydd mot coronavirussjukdomen och skyddar särskilt från en allvarlig coronavirussjukdom.

– Psykiskt kan vi andas ut men eftersom också en vaccinerad person kan sprida coronavirussjukdomen, fortsätter vi med omsorgsfull hygien- och besökspraxis i servicehusen tills vidare. Bara cirka 6 procent av Borgåbor har hittills vaccinerats, så man måste fortfarande överallt iaktta säkerhetsavstånden, sörja för hand- och hostningshygien och använda munskydd, påminner chefläkare Kati Liukko.

Riskgruppvaccinationer utvidgas till personer i åldern 60–64 år

Vaccinationerna av 65–69-åringar som hör till den första riskgruppen har börjat. Åldersgruppen som ska vaccineras utvidgas till 60–64-åriga, för vilka tidsbeställningen öppnas måndagen den 22 februari klockan 8. Man får alltså söka sig till vaccinationen, om man är född åren 1952–1961 och hör till den första riskgruppen.

– Enligt THL:s riktlinje lämpar sig Astra Zenecas vaccin för personer under 70 år. Vidare är linjedragningen att personer som i år fyller 70 år inte hör till personer under 70 år. Vi förstår att detta förargar många som ännu är 69 år men grunden är lämpligheten av vaccinen, berättar Liukko.

THL: Sjukdomar som mycket kraftigt exponerar för allvarlig coronavirussjukdom: https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/smitta-och-skydd-coronaviruset/vacciner-och-coronaviruset/vaccinationsordning-och-covid-19-sjukdomens-riskgrupper/vaccinationsordning-for-personer-som-ar-mottagliga-for-allvarlig-coronavirussjukdom

Närståendevårdare eller personer som bor i samma hushåll

I Borgå får närståendevårdare eller personer som bor i samma hushåll med över 80-åriga coronavaccin, om de hör till åldersgruppen eller riskgruppen som står i tur för vaccinet.

– När det gäller säsonginfluensavaccinationer har vi haft en bra tillgång på vaccin och då har vi kunnat samtidigt vaccinera flera personer som bor i samma hushåll. Än så länge har vi verkligen lite coronavaccin och de ges till personer som står i tur. Det vore naturligtvis fint om en gammal och sjuk person som bor i samma hushåll kunde få vaccinet men när vaccinen är få, kan vi inte göra undantag, beklagar utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

De som hör till närståendevården får vaccinet hemma om de på grund av rörelseförmågan är förhindrade att komma till hälsostationen. De här personerna har kartlagts och staden ringer till närståendevårdarna under de närmaste veckorna och avtalar om tid då den mobila vaccinationsenheten kommer på plats.

Vaccinationer av personer i åldern 70–80 år börjar i mars–april

Det finns ännu många osäkerheter kring tillgången på vaccin. Alla vaccin som fås ges så snabbt som möjligt.

– Enligt en aktuell uppskattning är de första vaccinationstiderna för personer i åldern 75–80 år i början av mars. Efter detta vaccineras personer i åldern 70–74 år i april. Allt beror ändå på tillgången på vaccin och hur de olika vaccinen lämpar sig för olika åldersgrupper, berättar Blomberg.

Tidsbeställningen görs i första hand elektroniskt

Tidsbeställningen görs i första hand elektroniskt på adressen coronavaccinbokning.fi.
Du måste identifiera dig i tidsbokningen med bankkoder eller mobilcertifikat.
Vaccinationstider delas ut för några dagar åt gången, i takt med att tillgången på vaccinen blir klar. Om det inte finns lediga tider, måste du försöka boka tid i ett senare skede.

Om den elektroniska tidsbeställningen inte är möjlig, får man vaccintiden också per telefon. Tidsbeställningsnumret är 040 145 5000. Numret har en återuppringningstjänst. Ring endast en gång och vänta på återuppringning. Vi ringer tillbaka när tider kan beställas.

– Telefontidsbeställningen är i första hand för dem som inte har bankkoder eller mobilcertifikat. Om det inte finns lediga tider i det elektroniska systemet, får man inte en vaccinationstid snabbare genom att ringa till tidsbeställningstelefonen, säger Blomberg.