Siirry sisältöön

Perusterveiden 35–39-vuotiaiden koronarokotukset alkavat

Porvoossa koronarokotukset perusterveille vuosina 1982–1986 syntyneille eli 35–39-vuotiaille alkavat.

Porvoossa koronarokotukset perusterveille vuosina 1982–1986 syntyneille eli 35–39-vuotiaille alkavat.

Rokotusten ajanvaraus avataan torstaina 20. toukokuuta kello 10. Rokotusaikoja on tarjolla runsaasti, ja uusia aikoja avataan varattavaksi sitä mukaa, kun edelliset ajat täyttyvät. Rokotuksia annetaan myös iltaisin. Rokotteena on Pfizer Biontech.

Rokotusaikoja on koko ajan tarjolla myös aikaisemmin aloitetulle ikä- ja riskiryhmille.

– Uusia ikäryhmiä on Porvoossa päästy avaamaan nopeaan tahtiin. Lähiviikkoina tehosterokotteiden määrät kuitenkin kasvavat, mikä tarkoittaa tiedossa olevilla rokotemäärillä, että seuraavien ikäryhmien avaaminen ei ehkä tapahdu samalla vauhdilla, kehittämisjohtaja Katja Blomberg kertoo.

Joitain tehosterokotusaikoja on siirretty

Porvoossa rokotuksia annetaan Taidetehtaalla pääsääntöisesti maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin. Sovitusti yksittäisiä rokotuspäiviä voidaan siirtää Taidetehtaan muiden varausten takia. Tällaiset muutokset tulevat tietoon viikkoja tai kuukausia etukäteen, ja uusi rokotusaika pyritään varmistamaan samalle tai seuraavalle viikolle kuin alkuperäinen tehosteaika. On myös mahdollista, että rokotusaikoja joudutaan siirtämään esimerkiksi rokotustoimituksiin liittyvistä syistä. Rokotusajan siirtymisestä tulee tekstiviesti lähettäjältä HUS, ja jos uusi aika ei sovi, sen voi siirtää tekstiviestin ohjeiden mukaan.

– Ajanvaraus on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Pahoittelemme kuitenkin muutamia sekaannuksia rokotusajankohdan suhteen. Ne liittyvät esimerkiksi sellaisiin tehosterokotusaikoihin, jotka varattiin alun perin Näsin terveysasemalle, Blomberg sanoo.

65–69-vuotiaat voivat poikkeustapauksissa valita tehosterokotteeksi Pfizerin Astran tilalle

THL on linjannut, että vastedes myös 65 vuotta täyttäneet voivat saada toisella rokotuskerralla mRNA-rokotetta, vaikka rokotussarja olisi aloitettu Astra Zenecan rokotteella. Suositus on kuitenkin edelleen, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä.

– Porvoossa ne 65–69-vuotiaat, joiden rokotussarja on aloitettu Astra Zenecan rokotteella saavat myös Astra Zenecan tehosterokotteena. Rokotetta ei voi vaihtaa rokotuspaikalla. Jos rokotettavalla on tarve vaihtaa rokote Pfizer Biontechin rokotteeksi, nykyinen tehosterokoteaika täytyy perua ajanvaraustekstiviestin ohjeiden mukaisesti, ja varata uusi aika puhelinajanvarauksen kautta. Jos rokotteen vaihtaminen tulee ajankohtaiseksi vasta rokotuspaikalla, rokotettavalle annetaan uusi rokotusaika, johtava lääkäri Kati Liukko sanoo.

Tehosterokote annetaan 10–14 viikon kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta.

Ajanvaraus ensisijaisesti sähköisesti

Ajanvaraus tehdään ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi. Ajanvaraukseen tunnistaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos vapaita rokotusaikoja ei näy, täytyy palveluun palata uudelleen myöhemmin. Myös tehosterokoteaika varataan samalla kertaa kuin ensimmäinen rokotusaika.

Jos sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollinen, rokotusajan saa myös puhelimitse. Ajanvarausnumero on 040 145 5000. Puhelimessa on takaisinsoittopalvelu. Soita vain kerran ja odota takaisinsoittoa.

Rokotukset annetaan Taidetehtaalla

Porvoossa koronarokotukset annetaan Taidetehtaalla, Läntinen Aleksanterinkatu 1, sisäänkäynti sisäpihan puolelta Aleksanterinaukiolta. Rokotuspäivinä saa pysäköidä ilmaiseksi kaksi tuntia pysäköintikiekolla Taidetehtaan pysäköintialueilla ja parkkihallissa sekä kaupungin pysäköintiruuduissa Kokonniementiellä.

Ohjeita rokotettaville

  • Henkilötiedot tarkistetaan rokotuspisteessä.
  • Paikalle saa saapua aikaisintaan 10 minuuttia ennen rokotusaikaa.
  • Rokotuksen jälkeen jäädään seurantaan 15 minuutiksi.
  • Rokotukseen saa saapua vain terveenä. Tarvittaessa rokotusajan voi perua ajanvarausnumerosta 040 145 5000.
  • Huolehdi käsihygieniasta ja turvaväleistä.
  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti.