Siirry sisältöön

Poikkeusolot saattavat kärjistää tilannetta kotona – lähisuhdeväkivaltaan saa apua turvakodeista ja Nollalinjalta

Lähisuhdeväkivalta saattaa lisääntyä, kun ihmiset viettävät aikaa tavallista enemmän kotona. Pelkona on, että poikkeusoloissa perheiden vaikeat tilanteet kärjistyvät väkivallaksi.

Lähisuhdeväkivalta saattaa lisääntyä, kun ihmiset viettävät aikaa tavallista enemmän kotona. Pelkona on, että poikkeusoloissa perheiden vaikeat tilanteet kärjistyvät väkivallaksi.

 – Porvoon turvakodin asiakasmäärissä poikkeuksellinen tilanne ei vielä ole näkynyt selkeänä kasvuna asiakasmäärissä, vaan tilanne on melko tavanomainen verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna, toteaa Porvoon turvakodin vs. esimies Marika Johansson.

Turvakodit ja Nollalinja-puhelinpalvelu ovat avoinna myös poikkeusolojen aikana. Nollalinjalta saa keskusteluapua sekä tietoa turvakodeista ja niiden vapaista paikoista. Turvakoti ja Nollalinja ovat maksuttomia palveluita ja auki ympäri vuorokauden.

– Kenenkään ei tulisi hävetä avuntarvetta. Lähisuhdeväkivaltatyön ammattilaiset ovat sitä varten, että he auttavat ja tukevat, Johansson sanoo.

Turvakoti toimii normaalisti myös poikkeusoloissa

Turvakodit ovat varautuneet poikkeusoloihin. Monella turvakodilla on valmius sijoittaa viruksen riskiryhmään kuuluvat asiakkaat tai sairastuneet erilleen muista sekä tehdä turvakotityötä tarpeetonta kontaktia välttäen. Turvakodit voivat myös hyödyntää lähellä sijaitsevia muita turvakoteja.

Porvoon turvakodilla on valmius ottaa vastaan myös flunssaoireisia asiakkaita siten, ettei oireinen tai sairastunut henkilö altista muita turvakodin asiakkaita tai henkilökuntaa.

– Turvakodin tulee olla turvallinen paikka asiakkaillemme myös poikkeusoloissa, Marika Johansson huomauttaa.

Mikä on turvakoti?

  • Turvakodin henkilökunta on erikoistunut auttamaan lähisuhdeväkivallan uhreja.
  • Turvakoti on kodinomainen paikka, jossa saa suojan väkivallalta ja apua väkivallan loppumiseksi.
  • Turvakodissa tarjotaan akuuttiin tilanteeseen tukea, neuvontaa ja ohjausta.
  • Turvakoti on tarkoitettu kaikille lähisuhdeväkivallan uhreille ja sen uhan alla eläville iästä tai sukupuolesta riippumatta.

Suomessa on tällä hetkellä 29 turvakotia. Turvakotipalvelut Suomessa ovat valtion rahoittamaa erityissosiaalipalvelua ja muodostavat keskenään verkoston.

Porvoon turvakoti ja Nollalinja

Porvoon turvakodissa on 9 perhepaikkaa. Henkilökunta on paikalla 24/7.

Turvakotiin voi olla yhteydessä mihin vuorokauden aikaan tahansa puh. 0400 664932, Nordenskiöldinkatu 18, 06100 Porvoo.

Tietoa, ohjausta ja neuvontaa lähisuhdeväkivallasta ja koko Suomen turvakotiverkoston ajankohtaisen paikkatilanteen saa Nollalinjasta 080 005 005, nollalinja.fi.

Mitä lähisuhdeväkivalta on?

Lähisuhdeväkivalta on perheenjäsenten tai muiden läheisessä suhteessa elävien välistä ja usein kodeissa tapahtuvaa väkivaltaa. Lähisuhdeväkivaltaa voivat olla parisuhdeväkivalta, seurusteluväkivalta, lapsen kaltoinkohtelu, kunniaan liittyvä väkivalta sekä ikääntyneisiin tai vammaisiin kohdistuva väkivalta.

  • Perheväkivalta viittaa yhden perheenjäsenen toiseen kohdistamaan väkivaltaan. Perheväkivalta on myös poliisin kotihälytysten tehtävälaji ja sitä käytetään rikosilmoitusten luokitteluissa.
  • Parisuhdeväkivalta tarkoittaa läheisessä parisuhteessa tapahtuvaa väkivaltaa.  Kun parisuhdeväkivalta jatkuu, se muuttuu ajan myötä usein rajummaksi ja seurauksiltaan vakavammaksi. Parisuhdeväkivalta on uhrille erityisen haavoittavaa, sillä se tapahtuu intiimissä ihmissuhteessa. Parisuhdeväkivallasta on vaikea irtaantua. Häpeä ja syyllisyys voivat monella uhrilla olla pitkään esteenä avun hakemiselle ja väkivaltaisesta suhteesta irtautumiselle.
  • Seurusteluväkivalta on nuorten parisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa. Se eroaa aikuisten parisuhdeväkivallasta erityisesti siinä, että nuorella voi olla vielä keskeneräiset emotionaaliset ja kognitiiviset taidot. Nuori ei välttämättä hahmota, mikä on seurustelusuhteessa toivottavaa ja sallittua.