Siirry sisältöön

Porvoo siirtyi taas koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Uudenmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän mukaan Porvoo on siirtynyt taas koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Porvoon koronarajoituksiin ei kuitenkaan tehdä toistaiseksi muutoksia, totesi Porvoon kaupungin johtoryhmä kokouksessaan 9. heinäkuuta.

– Tartuntojen ilmaantuvuusluku on noussut Porvoossa, ja se on tällä hetkellä jo yli 70. Positiivisten testitulosten osuus testatuista on korkea, noin kaksi prosenttia. Tartunnanjäljitys toimii edelleen hyvin. Tartunnan lähde on tiedossa yli 90 prosentissa tartunnoista. Tartuntojen jäljitys on kuitenkin ollut ajoittain kuormittunut altistuneiden suuren määrän vuoksi, kuvaa johtava lääkäri Kati Liukko.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyivät Porvoossa merkittävästi juhannuksen jälkeen. Tällä viikolla (viikko 27) tartuntoja on todettu perjantaihin mennessä yhteensä 10 kappaletta. Viime viikolla (viikko 26) todettiin 22 tartuntaa. Koko kesäkuun aikana tartuntoja todettiin 29. Monet tartunnoista ovat jatkotartuntoja juhannuksen ajan juhlista sekä Pietariin suuntautuneilta kisamatkoilta.

– On tärkeää muistaa edelleen noudattaa turvavälejä, käyttää kasvomaskeja, huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja mennä koronatestiin, jos on pieniäkin koronavirustartunnan oireita. Rokotusaikoja on nyt hyvin saatavilla, ja ensi viikolla koronarokotukseen pääsee myös ilman ajanvarausta, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo.

Tartunnan jäljittäjät ovat tehneet juhannuksen jälkeen tiiviisti työtä, sillä tartunnalle on altistunut yli 200 henkilöä juhannuksen jälkeen.

– Ymmärrämme hyvin, että on ikävää joutua karanteeniin kesäaikana. On silti erittäin tärkeää, että tartunnanjäljittäjien kysymyksiin vastataan avoimesti ja että altistuneet kertovat jäljittäjille kaikki lähikontaktit. Viime päivinä on ilmaantunut myös sellaisia uusia tartuntaketjuja, jotka olisi voitu estää, jos kaikki altistuneet olisi pystytty määräämään ajoissa karanteeniin. On tietysti myös selvää, että karanteenia ei saa rikkoa. Vain näin voimme estää sen, ettei koronatilanne pahene entisestään Porvoossa, Kati Liukko korostaa.