Siirry sisältöön

Porvoon kirjaston suurten nimien tapahtumasyksy

Tapahtumasyksy on käynnistynyt Porvoon kirjastossa innostuneissa tunnelmissa. Poikkeuksellisten vuosien jälkeen kirjastot voivat toimia kohtaamispaikkoina ja tarjota asiakkaille erilaisia kulttuurisisältöjä.

”Ihmisillä on halu kokoontua yhteen ja kokea elämyksiä. Tapahtumamme ovat saaneet ihmiset liikkeelle”, sanoo tapahtumista vastaava kirjastonhoitaja Sanni Saarinen.

Kirjailijavierailut ovat edelleen kirjaston tapahtumien ytimessä. Niiden lisäksi kirjasto tarjoaa myös muuta ohjelmaa kuten teatteria, työpajoja ja elokuvan ohjaajatapaamisen.

Teatteria ja rap-lyriikoita

Porvoon pääkirjaston uusi lava valmistui joulukuussa 2021. Se on ahkerassa käytössä koko syksyn ajan.

Kati Outinen, yksi Suomen legendaarisimmista naisnäyttelijöistä, nousee lavalle torstaina 13.10. Outinen tulkitsee pääkirjastossa monologin Niin kauas kuin omat siivet kantaa. Monologi käsittelee minuutta, muistamista ja muistisairautta. Esityksen jälkeen Kati Outinen kertoo työskentelystään.

”Haluamme tarjota tasokkaita kulttuurisisältöjä. Kirjastoon on helppo tulla ja tapahtumiimme osallistuminen on mahdollista jokaiselle”, Saarinen sanoo.

Porvoolainen elokuvaohjaaja Klaus Härö kertoo elokuvastaan Rakkaani merikapteeni Porvoon pääkirjaston lavalla vain päivää ennen elokuvan Suomen ensi-iltaa eli torstaina 29.9.

Suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10. Atomirotta-yhtyeestä tunnettu rap-artisti Mikko Sarjonen ja kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi vetävät nuorille supersuositun Sanat haltuun -rap-työpajan.

Työpajassa lähestytään kieltä musiikin ja sanoitusten kautta. Mikko Sarjanen ja Aleksis Salusjärvi johdattavat nuoret pohtimaan teksteissä käytettyjä vaikuttamisen keinoja rennolla otteella.

Rakastetut kirjailijavierailut

Kirjailijavierailut tarjoavat kuulijoille mahdollisuuden tavata suosikkikirjailijoitaan, kuulla kirjailijan työstä ja tarinoita rakastettujen teosten takana. Monia syksyn kirjailijavieraita yhdistää faktan ja fiktion tai omakohtaisen ja sepitetyn sekoittaminen.

Kirjailijaveljekset Kjell ja Mårten Westö keskustelevat kirjastaan Vuodet – Veljekset kertovat tiistaina 4.10. Dan Henrikssonin haastattelemina. Kirja on veljesten ensimmäinen yhteinen teos, ja koostuu heidän yhteisistä ja yksityisistä muistoistaan.

Jari Järvelä vierailee pääkirjastossa 10.11. Hänen romaaninsa Aino A. on vetävä, leikittelevä ja vahva elämänkertaromaani, joka tarjoaa uuden näkökulman Aino Aaltoon. Monipuolisen kirjailijan kanssa keskustellaan kirjailijan työstä.

Jukka Viikilä on kirjailijavieraana Porvoon pääkirjastossa Finlandia-palkintojen julkistamisen alla 24.11. Viikilä on kirjoittanut kaksi romaania ja voittanut molemmilla Finlandia-palkinnon, tuoreimman romaanillaan Taivaallinen vastaanotto.

Jännityskirjallisuuden ystävien kannattaa suunnata pääkirjastolle 15.11. Murhia Pohjanmaalla -sarjan kirjoittanut Nilla Kjellsdotter on illan vieras. Halloweenin alla 27.11. sosiaalipsykologin tutkija Jeena Rancken ja nykynoita Kuparikettu johdattavat kuulijat taikuuden, yliluonnollisten kokemusten ja uskomusten maailmaan Noitaillan keskustelussa.

Kevätkummun Kantele -talo viettää viisi-vuotisjuhlaa lokakuun lopulla. Kirjasto on mukana juhlassa ja kutsuu rakastetun Raija Orasen kirjailijavierailulle Kantele-taloon tiistaina 25.10.

Pääkirjaston lastenkirjastossa vietetään Painajaispuoti -viikkoa marraskuussa, ja suositun kirjasarjan kirjoittanut Magdalena Hai ja kuvittaja Teemu Juhani vierailevat kirjastossa 23.11.

Osallisuus vahvistuu

Kirjastossa alkaa kaksi porvoolaisten osallisuutta vahvistavaa hanketta syksyllä 2022. Kirjastotaiteilua – Kirjastosta kulttuurieväitä osallisuuteen -hankkeessa kirjastoon palkatut ammattitaiteilijat toteuttavat osallistavia taideprojekteja pää- ja lähikirjastoissa.

”Toivomme hankkeen houkuttelevan uusia ihmisiä kirjastoon ja madaltavan kynnystä osallistua taiteeseen. Haluamme luoda aivan uudenlaisia osallisuuden mahdollisuuksia kirjaston asiakkaille”, sanoo kirjastopalveluiden päällikkö Malin Hollmén.

Syksyn kirjastotaiteilija tuo kirjastoon animaatio- ja valotaidetta osallistavan teoksen ja työpajojen muodossa. Keväällä korostuu sanataiteen merkitys.

Porvoossa puhuttaa -hankkeessa pöydälle nostetaan porvoolaisia kiinnostavia aiheita. Pääkirjaston lavalla keskustellaan ajankohtaisista aiheista asiantuntijoiden, poliitikkojen ja kansalaisten kesken.  Keskustelut vahvistavat vuoropuhelua Porvoossa.