Hoppa till innehåll

En evenemangshöst med stora namn på Borgå stadsbibliotek

Evenemangshösten har kört i gång på Borgå stadsbibliotek i förväntansfull stämning. Efter de exceptionella åren kan biblioteken igen fungera som mötesplatser och erbjuda sina kunder olika slags kulturinnehåll.

”Människor vill träffa andra och få uppleva saker tillsammans. Våra evenemang har lockat folk”, säger Sanni Saarinen, bibliotekarie och evenemangsansvarig på Borgå stadsbibliotek.

Författarbesöken är fortfarande kärnan i evenemangsutbudet. Vid sidan av dem erbjuder biblioteket även annat program, så som teater, verkstäder och besök av en filmregissör.

Teater och raplyriker

Den nya scenen på huvudbiblioteket blev färdig i december 2021. Den är i flitigt bruk hela hösten.

Kati Outinen, en av Finlands mest legendariska kvinnliga skådespelare, äntrar scenen torsdagen den 13 oktober. Hon uppträder med monologen Niin kauas kuin omat siivet kantaa (Så långt de egna vingarna bär). Monologenhandlar omjaget, minnet och en minnessjukdom. Efter föreställningen berättar Kati Outinen om sitt arbete.

”Vi vill erbjuda högklassiga kulturinnehåll. Det är lätt att komma till biblioteket och det är möjligt för var och en att delta i våra evenemang”, säger Sanni Saarinen.

Filmregissören Klaus Härö från Borgå berättar om sin film Min älskade sjökapten påhuvudbibliotekets scendagen innan filmen har Finlandspremiär, dvs. torsdagen den 29 september.

På den finska litteraturens dag den 10 oktober håller Mikko Sarjanen från bandet Atomirotta och redaktören Aleksis Salusjärvi en rap-workshop för unga under rubriken Erövra orden.

I verkstaden närmar vi oss språket via musiken och lyriken. Vi funderar i avslappnad stämning över de påverkningsmetoder som använts i texterna.

Högt älskade författarbesök

Författarbesöken ger åhörarna chansen att träffa sina favoritförfattare, höra om författarens arbete och om bakgrunden till verken. Gemensamt för många av författargästerna är att de kombinerar fakta och fiktion eller det självupplevda och det påhittade.

Författarbröderna Kjell och Mårten Westö diskuterar under ledning av Dan Henriksson sin bok Åren : Två bröder berättar tisdagen den 4 oktober. Boken är brödernas första gemensamma och den består av deras gemensamma och privata minnen.

Jari Järvelä besöker biblioteket den 10 november. Hans roman Aino A. är en fängslande, lekfull och stark biografisk roman som ger ett nytt perspektiv på Aino Aalto. Diskussionen med den mångsidiga författaren rör sig kring hans arbete.

Jukka Viikilä kommer på författarbesök till huvudbiblioteket inför offentliggörandet av Finlandiaprisen den 24 november. Viikilä har skrivit två romaner och vunnit Finlandiapriset för båda, senast för romanen Taivaallinen vastaanotto.

Vänner av thriller ska styra stegen mot huvudbiblioteket den 15 november. Kvällens gäst är Nilla Kjellsdotter, författare till serien Mord i Österbotten. Inför Halloween den 27 november leder forskaren i socialpsykologi Jeena Rancken och den nutida häxan Kuparikettu åhörarna in i trolldomens, de övernaturliga erfarenheternas och trosföreställningarnas värld i Häxkvällens diskussion.

Delaktigheten stärks

På biblioteket startar under hösten 2022 två projekt som ska stärka Borgåbornas delaktighet. I projektet Bibliotekskonst – delaktighet genom kultur på biblioteket genomför professionella konstnärer som anställts av biblioteket konstprojekt i huvud- och närbiblioteken tillsammans med Borgåborna.

”Vi hoppas att projektet lockar nya människor till biblioteket och sänker tröskeln att delta i skapandet av konst. Vi vill skapa alldeles nya möjligheter till delaktighet för bibliotekets kunder”, säger chefen för bibliotekstjänster Malin Holmén.

Höstens bibliotekskonstnär tar animations- och ljuskonst till biblioteket i form av ett dialogiskt verk och verkstäder.  På våren betonas ordkonstens betydelse.

Projektet Vad bubblar i Borgå lyfter fram teman som intresserar Borgåborna. På huvudbibliotekets scen diskuteras aktuella ämnen av experter, politiker och medborgare. Diskussionerna stärker dialogen i Borgå.