Siirry sisältöön

Porvoon koronatilanne edelleen huono – AVI määräsi uusia kokoontumisrajoituksia

Porvoon koronatilanne on edelleen huono. Viime viikolla tartuntojen ilmaantuvuusluku nousi jo 192:een (tartunnat kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti). Kuluvan viikon aikana tartuntoja on todettu perjantaihin mennessä noin 30.

– Koronarokotukset ovat edenneet Porvoossa hyvin, mutta toivomme edelleen, että erityisesti alle 35-vuotiaat hakeutuvat rokotukseen. THL suositteli eilen kolmannen rokotuskierroksen laajentamista 18-vuotta täyttäneisiin ja 5–11-vuotiaisiin riskiryhmäläisiin. Olemme jo käynnistäneet tähän liittyvät valmistelut, ja rokotukset käynnistyvät heti kun se on mahdollista. Tiedotamme tästä myöhemmin lisää, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo.

– On tärkeää myös muistaa noudattaa maskien käyttöä koskevia suosituksia. Kaupunki suosittelee, että kaikki 12 vuotta täyttäneet tai tätä vanhemmat käyttävät kasvomaskeja rokotussuojan tasosta riippumatta kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Koronatilanteen huonotuessa myös ikäihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien suojaaminen on taas entistä tärkeämpää, Silvennoinen painottaa.

Aluehallintovirasto kiristi kokoontumisrajoituksia – koronapassi vaihtoehto rajoituksille

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on päättänyt kiristää kokoontumisrajoituksia Uudenmaan alueella. Rajoitukset tulevat voimaan 4. joulukuuta. AVI kieltää sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa.

Jos koronapassi otetaan yleisötilaisuudessa käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta esimerkiksi henkilökunnalta tai esiintyjiltä.

Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia. Yleinen kokous tarkoittaa mielenosoitusta tai muuta kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestettyä tilaisuutta, johon muutkin kuin nimenomaisesti kutsutut voivat osallistua tai jota he voivat seurata.

Koronapassi otetaan käyttöön Porvoon kaupungin järjestämisessä yleisötilaisuuksissa lauantaista 4. joulukuuta alkaen. Koronapassia edellytetään siis Porvoon kaupungin kulttuuri- ja nuorisopalvelujen yhteistyössä Sibelius-lukion kanssa järjestämässä Sibelius-lukion joulushowssa, joka järjestetään 4. joulukuuta Kantele-talossa.

Koronapassi käyttöön kaupungin liikuntatiloissa, museoissa ja näyttelytiloissa

Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on AVI:n mukaan järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös tilojen käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja (esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit). Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Koronapassi on AVI:n mukaan vaihtoehto rajoituksille useissa tilanteissa, lähtökohtaisesti vapaa-ajalla virkistystarkoituksessa käytettävissä tiloissa. Koronapassia ei kuitenkaan voi ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Koronapassia ei saa edellyttää esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.

– Porvoon kaupunki valmistautuu ottamaan koronapassin käyttöön niissä tiloissa, joissa sen käyttäminen on mahdollista, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula kertoo.

Kaupungin hallinnoimissa liikuntahalleissa ja -saleissa edellytetään koropassia lauantaista 4. joulukuuta alkaen, mikäli tilassa on yli 20 henkilöä, jotka ovat täyttäneet 16 vuotta. Alle 16-vuotiailta ei edellytetä koronapassia. Vastaavan käytännön noudattamista edellytetään myös muilta liikuntatiloissa toimivilta, kuten esimerkiksi urheiluseuroilta.

Sisäliikuntatiloissa järjestettävissä otteluissa ja tapahtumissa edellytetään koronapassia 16 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä. Kotijoukkueen toimihenkilön tulee tarkistaa koronapassi hallin tai salin ovella. Koronapassi tarkistetaan vain yleisöltä. Urheiluseurojen tulee informoida vierasjoukkueita varautumaan koronapassin tarkistukseen.

Uimahallissa koronapassi otetaan käyttöön tiistaina 7. joulukuuta.

Koronapassi otetaan käyttöön myös kaupungin museo- ja näyttelytiloissa lauantaista 4. joulukuuta alkaen: Runebergin koti, Porvoon Taidehalli ja Galleria Vanha Kappalaisentalo. Koronapassia edellytetään 16 vuotta täyttäneiltä asiakkailta.

Todistuksen koronavirusrokotuksesta voi tulostaa itse Omakannasta. Jos tunnuksia ei ole, todistuksen saa myös paperitulosteena Näsin terveysasemalta.