Siirry sisältöön

Porvoon koronatilanne on huonontunut merkittävästi

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet nopeasti Suomessa viime viikkoina rajoitustoimista huolimatta, ja sairaanhoidon ja tehohoidon kuormitus on kääntynyt kovaan kasvanut.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet nopeasti Suomessa viime viikkoina rajoitustoimista huolimatta, ja sairaanhoidon ja tehohoidon kuormitus on kääntynyt kovaan kasvanut.

Tartunnat lisääntyvät nopeasti nyt myös Porvoossa.

– Tammikuussa tartuntoja todettiin Porvoossa 64 kappaletta ja helmikuussa 60 kappaletta. Maaliskuun ensimmäisten päivien aikana tartuntoja on todettu jo 34 kappaletta. Nopeammin leviävään virusvarianttiin sairastuneita on lisäksi jo useita, johtava lääkäri Kati Liukko kertoo. 

Suurin osa Porvoon tartunnoista, joiden alkuperä on pystytty selvittämään, on tällä hetkellä peräisin samassa taloudessa asuvilta, työpaikoilta, harrastuksista, yksityistilaisuuksista, ulkomaanmatkoilta ja tartunnan saaneen muusta lähipiiristä. Tartuntojen alkuperä on pystytty selvittämään tämän vuoden puolella noin 70 prosentissa tapauksista.

­– Porvoo on pärjännyt tähän mennessä hyvin koronan torjunnassa, mutta nyt tilanne on huolestuttava. Tartunnanjäljitys on sujunut meillä hyvin, mutta ajoittain jäljityksessä on ollut kuormitusta, ja olemmekin rekrytoineet jäljitykseen lisää henkilökuntaa. Tartuntojen määrän kasvaminen voi kuitenkin aiheuttaa merkittäviä hankaluuksia, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen painottaa.

Jos terveysviranomaisten yhteydenotto sairastuneisiin ja altistuneisiin viivästyy, pääsevät tartunnat leviämään entistä nopeammin. Silloin terveydenhuolto kuormittuu, ja tartunnat voivat levitä myös riskiryhmiin, ja kuolemantapaukset voivat lisääntyä.

– Meidän täytyy jaksaa edelleen käyttää kasvomaskeja ja noudattaa hygieniaohjeita sekä kaikkia alueemme koronasuosituksia ja rajoituksia, vaikka se tuntuukin väsyttävältä. Koronan torjuminen on yhteistyötä, ja siinä tarvitaan meitä kaikkia, Silvennoinen vetoaa. 

AVIn päätös rajoittaa tilojen käyttöä Porvoossa

– Etelä-Suomen aluehallintovirasto on laajentanut tilojen sulkemista koskevaa päätöstään niin, että se koskee myös Porvoota 8.–14. maaliskuuta. Päätös koskee laajasti niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoiden tiloja, mm. joukkueurheilua, ryhmäliikuntaa, kuntosaleja, tanssipaikkoja ja kauppakeskusten yleisiä tiloja, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula kertoo.

Sisätiloja on aluehallintoviraston mukaan kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Lisäksi tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan näihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on huomioitava aina tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta. Jos terveysturvallisuudesta ei ole mahdollista huolehtia, tilaa ei voi käyttää.

– Valtioneuvoston esitys ravintoloiden sulkemisesta 8.–28. maaliskuuta koskee myös Porvoota. Porvoo on lisäksi jo linjannut, että lukiot ja yläkoulut siirtyvät etäopetukseen vastaavaksi ajaksi, Ujula muistuttaa.

Porvoossa on lisäksi voimassa suuri määrä muita, jo aikaisemmin päätettyjä koronasuosituksia ja rajoituksia. Ajankohtaisen tilanteen voi tarkistaa kaupungin nettisivuilta