Siirry sisältöön

Porvoossa lisäsuosituksia koronatilanteen hillitsemiseksi

Porvoon kaupunki on laatinut lisäsuosituksia koronatilanteen pitämiseksi rauhallisena. Peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa ja nuorisopalveluiden toiminnassa otetaan käyttöön kasvomaskisuositus maanantaina 12. lokakuuta. Lisäksi yhdistyksiä ohjeistetaan tilaisuuksien turvalliseen järjestämiseen ja kasvomaskijakelua vähävaraisille laajennetaan uudelleen.

Porvoon kaupunki on laatinut lisäsuosituksia koronatilanteen pitämiseksi rauhallisena. Peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa ja nuorisopalveluiden toiminnassa otetaan käyttöön kasvomaskisuositus maanantaina 12. lokakuuta. Lisäksi yhdistyksiä ohjeistetaan tilaisuuksien turvalliseen järjestämiseen ja kasvomaskijakelua vähävaraisille laajennetaan uudelleen.

– Tartuntatautiviranomaiset ovat todenneet, että myös Porvoon alue on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, ja siksi kaupunki antaa lisäsuosituksia porvoolaisille. Suosituksia noudattamalla voimme ehkäistä tartuntoja ja pitää epidemiatilanteen mahdollisimman rauhallisena, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo.

Kasvomaskit käyttöön erilaisissa oppilaitoksissa ja nuorisotyössä

Lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja kansanopistoissa otetaan käyttöön kasvomaskit maanantaina 12. lokakuuta. Porvoossa tämä koskee Linnankosken lukiota, Borgå gymnasiumia, Haaga-Heliaa, Careeriaa, Practicumia, Laureaa sekä Borgå Folkademi/Akania. Kasvomaskit otetaan käyttöön myös nuorisotyön toiminnassa ja toimitiloissa, mikä tarkoittaa muun muassa nuorisotiloja Zentra, Kertsi ja Nuokka. Toiminnassa kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 15-vuotiaille. 

Kasvomaskien hankkiminen on opiskelijoiden ja nuorisotyön asiakkaiden vastuulla. Vähävaraiset saavat kasvomaskeja käyttöönsä kaupungilta. Henkilökunnan maskeista vastaa työnantaja.

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille

Kasvomaskien jakelupisteitä vähävaraisille lisätään tällä viikolla. Maskijakelupaikoissa riittää, että kertoo hakevansa maskeja, selvitystä varallisuudesta tai muita tietoja ei kysytä. Jokainen saa kaksi pestävää kangasmaskia sekä käyttö- ja pesuohjeen. Opiskelijoille annetaan neljä maskia.

Kangasmaskijakelu vähävaraisille toisen asteen opiskelijoille ja nuorisotyön asiakkaille:

 • Nuorten palvelupiste Ohjaamo, WSOY-talon katutaso, Mannerheiminkatu 20 E. Keskiviikkona 7.10. ja torstaina 8.10. klo 16–18 sekä perjantaina 9.10. klo 14–17. 

Kangasmaskien jako kaupungin vähävaraisille jatkuu asiakaskäyntien yhteydessä:

 • Omenamäen palvelukeskus arkisin klo 12.30-13.30
 • WSOY-talo, aikuissosiaalityö
 • Taidetehdas, perhekeskus
 • Ruoka-avustuksen toiminnassa

Yhdistysten tilaisuuksissa korostetaan turvallisuutta

Kaupunki on laatinut yhdistyksille ohjeistuksen kokoontumisiin ja tilaisuuksien järjestämiseen. Ohje koskee myös urheiluseuroja, joille on myös tulossa erillinen tarkempi ohje.

– Korostamme tilaisuuden järjestäjän vastuuta turvallisuuden huomioimisessa. Turvavälien pitämisen täytyy olla mahdollista, käsidesin saatavuudesta ja käsienpesumahdollisuuksista täytyy huolehtia, ja lisäksi kasvomaskeja on käytettävä. Järjestäjän täytyy myös muistuttaa osallistujia turvallisista käytännöistä, Silvennoinen kertoo.

Yhdistysten yleisötilaisuuksien osallistujamääräksi suositellaan enintään 50 henkilöä ja yksityistilaisuuksien enintään 20 henkilöä. Urheiluseurojen tapahtumista tulee erillinen ohjeistus, ja henkilömääräsuositus ei tässä vaiheessa koske suuria urheiluhalleja. 

Mahdollisia tartuntatilanteita ja altistuneiden selvittämistä varten tilaisuuden järjestäjä kerää tiedot osallistujista, kuitenkin lainsäädäntöä noudattaen. Koronavilkkua suositellaan kaikille käytettäväksi.

Uusia ohjeistuksia ja suosituksia laaditaan tilanteen kehittyessä

HUS-Uusimaa alueellinen koordinaatioryhmä koordinoi Uudenmaan alueen tilannekuvaa ja antaa kunnille suosituksia toiminnan järjestämiseen.

– Tilannetta seurataan koko ajan tiiviisti, ja uusia suosituksia annetaan tilanteen vaatiessa, jos epidemiatilanne pahenee, kertoo johtava lääkäri Kati Liukko, joka on Porvoon edustajana HUS-Uusimaa alueellisessa koordinaatioryhmässä.

Mahdollisista uusista suosituksista ja ohjeista tiedotetaan erikseen.

Voit ehkäistä koronavirustartuntaa ja sen leviämistä noudattamalla turvaohjeita 

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa 
 • Käytä kasvomaskia 
 • Huolehdi riittävästä, 2 metrin turvavälistä 
 • Sairasta kotona 
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena 
 • Hakeudu koronavirustestiin lievissäkin oireissa  

Näin käytät kasvomaskia 

 • Kasvomaski laitetaan kasvoille ennen oppilaitokseen, nuorisotilaan tai muihin julkisiin tiloihin menoa ja poistetaan vasta sieltä poistuessa. 
 • Jos kuljetaan julkisella kulkuvälineellä, käytetään kasvomaskia myös näillä matkoilla. 
 • Aseta maski kasvoille tiiviisti. 
 • Käsien tulee olla puhtaat, kun puet tai riisut kasvomaskia ja siksi käsihuuhdetta on hyvä olla mukana matkalla. 
 • Kasvomaski puetaan ja riisutaan pitämällä kiinni sen nauhoista tai lenkeistä. 
 • Kasvomaski tulee asettaa kasvoille siten, että se peittää suun, nenän ja leuan. 
 • Kasvomaskia ei tule kosketella käytön aikana tai siirtää pois paikoiltaan. 
 • Kasvomaskeja tulee säilyttää puhtaana. Niitä voi kuljettaa esimerkiksi puhtaassa muovipussissa. 
 • Varaa kasvomaskeja riittävästi huomioiden liikkumistarve, mukana on hyvä pitää muutamaa vaihtomaskia. 
 • Pestäviä kankaisia kasvomaskeja voi käyttää monta kertaa. Huolehdi maskin puhtaudesta. Maski puhdistetaan käytön jälkeen joko pesemällä pesukoneessa 60 asteen pesuohjelmalla tai keittämällä pienen pesuainemäärän kanssa 5 min. Pesuun jälkeen maski huuhdotaan ja kuivataan ilmavassa paikassa. 
 • Kertakäyttöinen kasvomaski (kirurginen suu-nenäsuojus) tulee laittaa roskiin yhden käyttökerran jälkeen. Kertakäyttömaskin vaihtoa suositellaan, jos kasvomaski kostuu.