Siirry sisältöön

Riskiryhmärokotusten ikäryhmä laajenee – yli 75-vuotiaiden ajanvaraus jatkuu sähköisesti 

Koronarokotukset etenevät ja riskiryhmän 1 rokotukset laajenevat siten, että 20–69-vuotiaat pääsevät varaamaan rokotusajan.

Koronarokotukset etenevät ja riskiryhmän 1 rokotukset laajenevat siten, että 20–69-vuotiaat pääsevät varaamaan rokotusajan.

Yli 75-vuotiaiden rokotusaikoja avataan viikoittain varattavaksi sähköiseen ajanvaraukseen, ja puhelinjonoa puretaan hiljalleen. 

Yli 18-vuotiaista porvoolaisista noin 3500, eli lähes 9 prosenttia, on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen. 

– Rokotukset etenevät siihen tahtiin, kun saamme rokotteita. Toivomme kaikilta kärsivällisyyttä oman rokotusvuoron odotukseen ja myös ajanvarauksen kanssa. Yli 75-vuotiaita ei voida rokottaa nopeammin, koska heille soveltuvia rokotteita ei ole saatavilla enempää. Samasta syystä yli 69-vuotiaiden rokotuksia ei voida vielä käynnistää, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo. 

– Lisäksi muistutamme siitä, että myös rokotukseen saapuessa käytetään kasvomaskia, sekä huolehditaan vähintään kahden metrin turvaväleistä ja käsi- ja yskimishygieniasta. 

Ajanvaraus rokotukseen tehdään ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi 

– Jos vapaita aikoja ei näy sähköisessä ajanvarauksessa, aikaa ei saa nopeammin puhelinpalvelun kautta. Toivomme, että puhelinpalvelua käyttävät vain ne, joilla ei ole pankkikoodeja tai mobiilivarmennetta, kehittämisjohtaja Katja Blomberg sanoo. 

Riskiryhmään 1 kuuluvat 20–69-vuotiaat 

Uutena ryhmänä koronarokotuksiin kutsutaan riskiryhmään 1 kuuluvat 20–59-vuotiaaat. Sähköinen ajanvaraus avataan keskiviikkona 3. maaliskuuta kello 8. /Sähköinen ajanvaraus on avattu ja vapaita aikoja on jo tälle viikolle noin 250. Tähän asti riskiryhmään 1 kuuluvat 60–69-vuotiaat ovat voineet varata ajan rokotukseen. Rokotusajan saa siis varata, jos on syntynyt vuosina 2001–1952 ja kuuluu riskiryhmään 1.  

Ajanvaraus tehdään sähköisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi ja rokotuspaikka on Näsin terveysasemalla. Rokotusaikoja avataan muutamalle päivälle kerrallaan, jos aikoja ei näy, täytyy palveluun palata uudelleen. Jos sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollinen, rokotusajan saa myös puhelimitse.  Ajanvarausnumero on 040 145 5000. Puhelimessa on takaisinsoittopalvelu. Soita vain kerran ja odota takaisinsoittoa. 

Yli 75-vuotiaiden ajanvaraus jatkuu sähköisenä 

Yli 75-vuotiaiden puhelinajanvaraus on edelleen kiinni, koska jonossa on noin 850 puhelua. Sähköiseen ajanvaraukseen avataan aikoja viikoittain. 

– Saamme keskimäärin 500 rokoteannosta viikossa tälle ikäryhmälle. Jatkossa laitamme yli puolet näistä varattavaksi sähköisen ajanvarauksen kautta ja loput ajat annetaan puhelinpalveluun soittaneille. Ajat menevät aina nopeasti sähköisessä ajanvarauksessa. Uusia aikoja avataan joka viikko, kun tiedämme varmasti rokotteiden määrän ja saapumisajankohdan. Jos aikoja ei näy, täytyy palveluun palata uudelleen, Blomberg kertoo. 

Vaikka olisi puhelinjonossa, ajan voi silti varata sähköisesti. Takaisinsoittoa voi joutua odottamaan muutamia viikkoja. Kaikille, joiden tiedot ovat rekisteröityneet palveluun, soitetaan. 

– Puhelinpalvelu avataan taas, kun jono on purettu. Toivomme edelleen, että puhelinpalvelua käyttävät vain ne, joille sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollinen, koska takaisinsoittaminen sitoo henkilökuntaa, Blomberg sanoo. 

Toisen puolesta voi varata ajan virallisella valtuutuksella 

Toisen puolesta voi varata rokotusajan sähköisessä palvelussa vain, jos on virallinen valtuutus. Valtuutuksen toisen henkilön asioiden hoitamiseen voit tehdä Suomi.fi-verkkopalvelussa, jossa valtuuttaja ja valtuutettu tarvitsevat tunnistautumiseen pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Suomi.fi-palvelussa käytetään terveydenhuollon asioiden hoito -valtuutusta. 

– Jos aikaa ei saa varattua toisen puolesta sähköisesti, kannattaa käyttää puhelinpalvelua, Blomberg toteaa.  

Rokotukset etenevät kansallista rokotusjärjestystä noudattaen 

Porvoo saa tiedon rokotemääristä yleensä edellisellä viikolla. Vielä ei ole tiedossa, milloin suurempiä määriä rokotteita olisi tulossa ja päästään rokottamaan isompia massoja kerralla. 

– Näillä näkymin maaliskuu kuluu yli 75-vuotiaiden rokotuksiin, ja huhtikuussa päästäisiin rokottamaan yli 69-vuotiaita. Kun koko riskiryhmä 1 on rokotettu, siirrytään riskiryhmään 2 karkean arvion mukaan huhti-toukokuussa, Blomberg kertoo.