Siirry sisältöön

Toukokuussa Astra Zenecan rokotteen saa vaihtaa Pfizer Biontechin rokotteeseen

Tänä vuonna 65 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat saavat toukokuun alusta lähtien valita toisen rokotteen Astra Zenecan tilalle.

Tänä vuonna 65 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat saavat toukokuun alusta lähtien valita toisen rokotteen Astra Zenecan tilalle.

Valinnanvapaus koskee vain ensimmäistä rokoteannosta.

Porvoossa Astra Zenecan rokotetta on annettu 65–69-vuotiaille, mutta jatkossa uudet ajanvaraukset ikäryhmälle ovat Pfizer Biontechin rokotteelle. Halutessaan rokotuspisteellä voi pyytää Astra Zenecan rokotteen. Porvoossa ei ole enää varattavana aikoja Astra Zenecan rokotteelle.

Tehosterokotteena ensisijaisesti sama rokote

Ne 65–69-vuotiaat, jotka ovat jo saaneet ensimmäisen rokoteannoksen Astra Zenecan rokotetta, saavat myös tehosteannoksen samalla rokotteella.

– Jos ensimmäisestä rokoteannoksesta ei tullut vakavia oireita, toisenkin rokoteannoksen voi ottaa turvallisesti. Rokotteen teho on paras, kun jatketaan samalla rokotteella. Rokotetta ei itse saa valita, vaan se vaihdetaan vain lääketieteellisin perustein. Ymmärrämme huolen rokotteeseen liittyen, mutta vakavat haittavaikutukset ovat äärimmäisen harvinaisia, sanoo johtava lääkäri Kati Liukko.

Peruste tehosterokotteen vaihtamiseksi on kirjaus vakavasta reaktiosta sairauskertomusjärjestelmässä. Kirjauksen on voinut tehdä joko ensihoito, terveyskeskus tai sairaala.

Ne alle 65-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat, jotka ehtivät saada Astra Zenecan rokotteen, saavat tehosterokotteena Pfizer Biontechin rokotteen.