Siirry sisältöön

Uudella yhteistyöllä parempaa laatua mielenterveys- ja päihdeasukkaiden asumispalveluihin

Porvoon kaupunki, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Coronaria aloittavat uudenlaisen yhteistyön, jolla parannetaan asumispalveluita tarvitsevien porvoolaisten hoitoa ja elämänlaatua. Porvoossa asuu tällä hetkellä noin 110 erimuotoista tuettua asumista tarvitsevaa mielenterveys- ja/tai päihdeasiakasta.

Porvoon kaupunki, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Coronaria aloittavat uudenlaisen yhteistyön, jolla parannetaan asumispalveluita tarvitsevien porvoolaisten hoitoa ja elämänlaatua. Porvoossa asuu tällä hetkellä noin 110 erimuotoista tuettua asumista tarvitsevaa mielenterveys- ja/tai päihdeasiakasta.

Uudessa toimintamallissa Porvoon kaupunki selvittää tuetun asumisen asiakkaan tilanteen. HUS Psykiatria ja yksityinen toimija Coronaria tekevät valittujen asiakkaiden kohdalla hoito- ja palvelutarpeen selvityksen. Selvityksen perusteella asiakas voidaan esimerkiksi ohjata tiiviimpään kontaktiin terveydenhuollon hoitotahonsa kanssa, esimerkiksi HUS:in psykiatrisen seurantapoliklinikan potilaaksi tai päihdehoitoon.

Porvoon kaupungin asumispalveluiden kautta hänelle etsitään paras asumismuoto. Osa asiakkaista pärjää omassa asunnossa tukitoimien kera, osa tarvitsee eritasoista palveluasumista.

Parempaa hoivaa ja elämänlaatua

– Yhteistyön tarkoituksena on parantaa palvelujen laatua ja asiakkaidemme elämänlaatua, Porvoon kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo. Tällä yhteistyöllä on todennäköisesti myös myönteisiä kustannusvaikutuksia.

 – Erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto ja perusterveydenhuolto eivät ole aiemmin tehneet tämän kaltaista yhteistyötä Porvoossa. Yhteistyömme avulla asiakas tuodaan keskiöön, Silvennoinen kertoo.

 – Aivan vastaavaa yhteisselvitystä tällaisella toimijoiden kokoonpanolla ei Suomessa ole juuri tehty, HUS Psykiatrian toimialajohtaja Matti Holi lisää. Sekä selvitys että seurantapoliklinikkamalli ovat toimiviksi osoittautuneita malleja, esim. HUS Psykiatrialla on monella alueella palvelukoteihin suunnattua seurantapoliklinikkatoimintaa.

Porvoon kaupunki ja HUS saavat Coronarian liiketoimintajohtaja Teemu Mattilalta kiitosta kehittävästä yhteistyöstä jo tässä vaiheessa.

 – On mielenkiintoista ja palkitsevaa päästä yhteistyöllä ratkaisemaan ja vastaamaan terveydenhuollon muuttuviin tarpeisiin.

Palveluntuotanto lähtökuopissa

Palveluntuotanto alkaa helmikuussa ja yhteistyösopimus on voimassa vuoden 2020 loppuun. Tämän jälkeen Porvoon kaupungilla on mahdollisuus optiokauteen vuodeksi kerrallaan vuoden 2022 loppuun asti.

Porvoon kaupunki on yhteydessä niihin asumisyksiköihin, joiden asiakkaita uusi toimintamalli koskee.

Lisätietoja:

Annika Immonen, aikuisten palveluiden palvelujohtaja, Porvoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimi
puh. 0400 126 151
annika.immonen@porvoo.fi

Ann-Sofie Silvennoinen, sosiaali- ja terveysjohtaja, Porvoon kaupunki
puh. 040 676 1374
ann-sofie.silvennoinen@porvoo.fi

Matti Holi, psykiatrian toimialajohtaja, HUS Psykiatria
puh. 040 589 9465
matti.holi@hus.fi

Teemu Mattila, liiketoimintajohtaja, Coronaria Oy
puh. 040 557 2061
teemu.mattila@coronaria.fi