Siirry sisältöön

Varhaiskasvatus palaa uuteen normaaliin 14. toukokuuta

Poikkeusolojen rajoituksia on alettu purkaa, mikä vaikuttaa myös varhaiskasvatukseen 14. toukokuuta alkaen, jolloin kaikki päiväkodit avataan. Poissaolot hyvitetään kuitenkin asiakasmaksuissa toukokuun loppuun asti.

Poikkeusolojen rajoituksia on alettu purkaa, mikä vaikuttaa myös varhaiskasvatukseen 14. toukokuuta alkaen, jolloin kaikki päiväkodit avataan. Poissaolot hyvitetään kuitenkin asiakasmaksuissa toukokuun loppuun asti.

Liikutaan oman ryhmän kanssa ja hygieniaa korostetaan

– Jatkossakin pyritään pitämään huolta korkeasta hygieniasta ja minimoimaan kontaktien määrää mahdollisuuksien mukaan, mutta palataan tavalliseen ryhmäkokoon ja henkilökunnan mitoitukseen. Ryhmiä ei sekoiteta sisällä eikä ulkona, ja lisäksi ryhmät jakaantuvat mahdollisimman paljon pienryhmiin. Vain täysin terveet ja oireettomat lapset saa tuoda varhaiskasvatukseen, varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg kertoo.

Poissaolot hyvitetään asiakasmaksuista koko toukokuun

Porvoon kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä on päättänyt, että kaikki lasten poissaolot hyvitetään asiakasmaksusta 31.5.2020 saakka. 1.6.2020 alkaen palataan tavalliseen asiakasmaksuohjeistukseen.

– Vanhemmat ovat tehneet ison urakan, kun ovat hoitaneet lapsiaan kotona omien töidensä ohella. Nyt lapset voi tuoda varhaiskasvatukseen. Jos joku kuitenkin päättää pitää lapsensa kotona, tai on siihen mahdollisuus, tämä hyvitetään maksuissa, Nyberg sanoo.

– Osa varhaiskasvatuksen henkilökunnasta on koulutettu sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtäviin. Nämä henkilöt eivät nyt palaa, vaikka päiväkotitoiminta laajenee, joten tasapainoilemme myös henkilökunnan riittävyyden kanssa. Seuraamme hoitoaikavarauksia, ja otamme henkilökuntaa töihin tarpeen mukaan. Päiväkoteihin löytyy tarvittaessa lisää henkilökuntaa tuttujen sijaisten ja määräaikaisten työntekijöiden piiristä.

Yksityisissä päiväkodeissa lapsen palvelusetelin maksamista on jatkettu poikkeusaikana yli 30 päivän poissaolonkin jälkeen. Maksamista ei keskeytetä palvelusetelin sääntökirjan mukaan myöskään kesä-heinäkuussa. Keskeytyssääntö jatkuu tavallisena taas alkaen 1.8.2020, jolloin palvelusetelin maksaminen katkeaa, jos lapsi on yhtäjaksoisesti poissa yli 30 päivää.

Esiopetus käynnistyy – osa ryhmistä päiväkotien tiloissa

Myös esiopetusta järjestetään ajalla 14.-29.5. Huoltajille ilmoitetaan suoraan, toimiiko lapsen ryhmä toukokuun ajan koulun vai päiväkodin tiloissa. Kesäkuussa osa esiopetusikäisistä siirtyy varhaiskasvatukseen ja toiminta järjestetään päiväkodeilla.

– Pääsääntöisesti vaikuttaa siltä, että hoitoaikavarauksia päiväkoteihin tulee normaalitilannetta vähemmän ja osa koulujen tiloissa toimineista esiopetusryhmistä voi toukokuussa toimia päiväkodeilla, jolloin kouluille järjestyy lisää väljyyttä, Nyberg kertoo.

Ulkoilutustoiminta päättyy, maksuttomia palveluita ei järjestetä

Lasten ulkoilutustoiminta kotona oleville lapsille päättyy 13.5. Maksuttomia kerhoja, perhekahviloita tai puistotoimintaa ei käynnistetä tai järjestetä 31.7. saakka.