Siirry sisältöön

Vuodessa yli 64 000 ikäihmisten liikuntasuoritusta

– Vuonna 2019 noin 3000 porvoolaista yli 65-vuotiasta osallistui kaupungin järjestämään liikuntatoimintaan. Yksittäisiä liikuntasuorituksia tilastoitiin noin 64 200. Tiedämme lisäksi, että yli 65-vuotiaat ovat hiihtolatujen, luontopolkujen, pyöräteiden ja muiden ulkoiluun ja luontoliikuntaan soveltuvien alueiden suurkuluttajia, kertoo Helena Forsbäck-Turunen liikuntapalveluista.

– Vuonna 2019 noin 3000 porvoolaista yli 65-vuotiasta osallistui kaupungin järjestämään liikuntatoimintaan. Yksittäisiä liikuntasuorituksia tilastoitiin noin 64 200. Tiedämme lisäksi, että yli 65-vuotiaat ovat hiihtolatujen, luontopolkujen, pyöräteiden ja muiden ulkoiluun ja luontoliikuntaan soveltuvien alueiden suurkuluttajia, kertoo Helena Forsbäck-Turunen liikuntapalveluista.

– Kun tämän päälle lasketaan vielä kaikki ne, jotka liikkuvat omatoimisesti tai muiden järjestäjien, kuten kansalaisopiston ryhmissä, voidaan todeta, että valtaosin porvoolaiset ikäihmiset ovat aktiivisia ja huolehtivat hyvinvoinnistaan, hän jatkaa.

Suosituimpia liikuntapalveluiden järjestämiä ryhmiä ovat olleet erilaiset ohjatut saliryhmät. Viime vuonna niitä järjestettiin 26 ja osallistujia oli liki 1200. Muita suosikkeja ovat vuodesta toiseen olleet uimahallin allasryhmät, noin 200 osallistujalla, sekä muut ikäihmisille soveltuvat liikuntaryhmät, joissa on noin 300 osallistujaa. Jooga ja sen eri lajit ovat olleet suursuosikkeja jo useita vuosia. Myös lavis, jossa jumpataan lavatanssista tutuilla askelkuvioilla ja rytmeillä, sai nopeasti innokkaita harrastajia.

– Kuuntelemme osallistujien toiveita ja ohjaajamme seuraavat aktiivisesti, mitä uutta liikunta-alalla on tarjolla erityisesti senioreille. Lähdemme liikkeelle tarpeesta, mutta haluamme tarjota myös uusia toimintoja, joita ei ehkä osata edes kaivata. Tästä on esimerkkinä seniori-thainyrkkeily yhteistyössä Porvoon Thaiboxing Clubin kanssa. Ryhmä on täynnä ja osallistujat – sekä ohjaajat – ovat olleet aivan haltioissaan, kertoo Helena Forsbäck-Turunen.

– Mikäli jollain ohjaajalla on jokin erikoisosaaminen, pyrimme toki sitä hyödyntämään. Aloitimme esimerkiksi senioriluisteluryhmät kuultuamme, miten suosittuja ne ovat Helsingissä. Nyt kymmenkunta herraa pelaa jääkiekkoa ja muutama leidi harjoittelee taitoluistelua kerran viikossa Kokonniemen jäähallissa.

Alle kahdella eurolla liikunnan iloa

Osa tarjonnasta on osallistujille maksutonta, osa maksullista. Maksuttomia ovat esimerkiksi kaikki omatoimiryhmät, puistojumpat, mummo-vaari-diskot ja monet kertaluonteiset liikuntatapahtumat. Ohjattujen ryhmien hinta on osallistujille n. 1,70 €/kerta.

– Pyrimme siihen, että hinnoittelu ei olisi kynnyskysymys kenellekään. Lisäksi laskutamme koko kauden osallistumismaksun kahdessa erässä, syksyllä ja keväällä, jotta kertalasku ei olisi niin iso. Syyskausi maksaa 20 euroa (12 jumppakertaa) ja kevätkausi 25 euroa (14 jumppakertaa), Helena Forsbäck-Turunen sanoo.

Ikä tai kunto ei ole este osallistumiselle

Osallistujien ikähaarukka on laaja, suurin osa on noin 65–80-vuotiaita. Monet tähän ikäryhmään kuuluvat osallistuvat lisäksi työikäisille tarkoitettuihin ryhmiin.

– Tulkaa rohkeasti mukaan! Kenenkään ei tarvitse kokea, että on liian huonokuntoinen osallistumaan, jokaiselle löytyy jotain. Ryhmissä, retkillä ja eri tapahtumissa tapaa myös uusia mukavia ihmisiä, joista voi tulla jopa sydänystäviä tai kävelykamuja.

– Ohjaajat neuvovat mielellään ja auttavat sopivan liikuntaharrastuksen valinnassa. Myös liikuntatoimistoon voi tulla henkilökohtaisesti käymään, jos ei oikein tiedä millainen liikuntamuoto sopisi, tai jos on jotain muuta liikuntaan liittyvää, mistä haluaa keskustella. Ja toki meille voi aina myös soittaa, Forsbäck-Turunen kannustaa.

Tietoa eri ryhmistä löytyy liikuntapalveluiden ohjelmalehtisestä, joka lähetetään syksyllä ja vuoden alussa yhdessä Porvoon kansalaisopiston kurssiohjelman mukana kaikkiin talouksiin. Esitteitä on jaossa myös muun muassa kirjastoissa, uimahallissa, Kokonhallissa ja palvelupiste Kompassissa. Tiedot tarjonnasta löytyvät myös liikuntapalveluiden nettisivuilta osoitteesta www.porvoo.fi/harrastamaan. Lisäksi tietoa saa monen eläkeläisyhdistyksen kautta. Yksittäiset liikuntatapahtumat näkyvät myös kaupungin tapahtumakalenterissa ja monen paikallismedian tapahtumapalstoilla. 

Lisätietoja:

Liikuntapalvelut
käyntiosoite: Ammattitie 1 (toimisto avoinna ma-pe klo 9–15)
puh. 040 584 3763
Sähköposti: liikunta@porvoo.fi

Liikuntasihteeri Helena Forsbäck-Turunen
puh. 040 762 8606
helena.forsback-turunen@porvoo.fi