Hoppa till innehåll

Över 64 000 motionsprestationer av seniorer på ett år

– År 2019 deltog ca 3 000 Borgåbor över 65 år i motionsverksamhet som ordnats av staden. Enskilda motionsprestationer noterades ca 64 200. Dessutom vet vi att personer över 65 år flitigt använder skidspår, naturstigar, cykelvägar och andra områden som lämpar sig för motion utomhus och i naturen, berättar Helena Forsbäck-Turunen från idrottstjänsterna.

– År 2019 deltog ca 3 000 Borgåbor över 65 år i motionsverksamhet som ordnats av staden. Enskilda motionsprestationer noterades ca 64 200. Dessutom vet vi att personer över 65 år flitigt använder skidspår, naturstigar, cykelvägar och andra områden som lämpar sig för motion utomhus och i naturen, berättar Helena Forsbäck-Turunen från idrottstjänsterna.

– När vi ännu räknar med alla dem som rör sig på egen hand eller i grupper som arrangeras av andra än staden, till exempel medborgarinstitutet, kan vi konstatera att till största delen är seniorerna i Borgå mycket aktiva och tar hand om sin hälsa, fortsätter hon.

Idrottstjänsternas populäraste grupper har varit olika ledda grupper i salar. Förra året arrangerades 26 sådana grupper och antalet deltagare uppgick till nästan 1 200. Andra populära grupper år efter år är simhallens bassänggrupper, med ungefär 200 deltagare, och andra motionsgrupper för äldre personer, med ungefär 300 deltagare. Olika former av yoga har hört till favoriterna redan i flera år. Också lavis, där man rör på sig med steg och rytmer som är bekanta från logdans, fick snabbt ivriga deltagare.

– Vi lyssnar på deltagarnas önskemål och våra instruktörer följer aktivt med vad det finns för nya motionsformer speciellt för seniorer. Vi utgår från behov, men vi vill också erbjuda nya aktiviteter som invånarna kanske inte ens har förstått att fråga efter. Ett exempel är thaiboxning för seniorer som arrangeras i samarbete med Porvoon Thaiboxing Club. Gruppen är fullsatt och både deltagarna och instruktörerna har varit exalterade, säger Helena Forsbäck-Turunen.

– Om någon instruktör har några specialkunskaper, försöker vi förstås utnyttja det. Vi startade till exempel seniorgrupper i skrinning efter att vi hörde hur populära de är i Helsingfors. Nu spelar ett tiotal herrar ishockey och några damer övar konståkning en gång i veckan i ishallen i Kokon.

Motionsglädje för under två euro

En del av utbudet är gratis för deltagarna, en del är avgiftsbelagt. Avgiftsfria är till exempel alla grupper utan ledare, parkgymnastik, seniordiskon, och många engångsevenemang. Avgiften för ledda grupper är ca 1,70 euro per gång.

– Vi strävar efter att priset inte ska vara en tröskel för någon. Dessutom fakturerar vi hela säsongens deltagaravgift i två rater, på hösten och våren, så att fakturan inte ska bli så stor. Höstterminen kostar 20 euro (12 gånger) och vårterminen 25 euro (14 gånger) säger Helena Forsbäck-Turunen.

Ålder eller kondition inget hinder för att delta

Deltagarnas ålder varierar stort, största delen är mellan 65–80 år. Många som hör till den här åldersgruppen deltar dessutom i grupper som är avsedda för vuxna i arbetsför ålder.

– Kom modigt med! Ingen behöver tycka att den har alltför dålig kondition för att delta, det finns något för alla. I grupper, på utfärder och på olika evenemang träffar man också trevliga människor, som rentav kan bli hjärtevänner eller promenadkompisar.

– Instruktörerna ger gärna råd och hjälper att välja en lämplig motionshobby. Man kan också besöka idrottstjänsternas kontor personligen, om man inte riktigt vet vilken motionsform som skulle vara passlig eller om det är något annat motionsrelaterat som man vill diskutera. Och förstås kan man alltid ringa oss, uppmanar Forsbäck-Turunen.

Information om olika grupper finns i idrottstjänsternas informationsblad som skickas till alla hushåll på hösten och i början av året tillsammans med medborgarinstitutets kursprogram. Broschyrer finns också i biblioteken, simhallen, Kokonhallen och servicekontoret Kompassen. Information om utbudet finns också på idrottstjänsternas webbsidor på adressen www.borga.fi/idrottsaktiviteter. Dessutom får man information via många pensionärsföreningar. Enskilda motionsevenemang finns också i stadens evenemangskalender och i evenemangsspalterna i flera lokala tidningar. 

Ytterligare information:

Idrottstjänsterna
besöksadress: Yrkesvägen 1 (kontoret är öppet måndag–fredag kl. 9–15)
tfn 040 584 3763
e-post: liikunta@porvoo.fi

Idrottssekreterare Helena Forsbäck-Turunen
tfn 040 762 8606
helena.forsback-turunen@porvoo.fi