Siirry sisältöön

Ajanvaraus yli 80-vuotiaiden koronarokotuksiin alkaa

Ajanvaraus yli 80-vuotiaiden koronarokotuksiin on avattu. Tämän ikäryhmän ensimmäiset noin 100 rokotetta annetaan Näsin terveysasemalla jo torstaina 21. tammikuuta ja perjantaina 22. tammikuuta. Tammikuun viimeisellä viikolla yli 80-vuotiaille on varattavana ainakin 200 rokotusaikaa. Myös kotihoidon asiakkaiden rokotukset alkavat torstaina.

Ajanvaraus yli 80-vuotiaiden koronarokotuksiin on avattu. Tämän ikäryhmän ensimmäiset noin 100 rokotetta annetaan Näsin terveysasemalla jo torstaina 21. tammikuuta ja perjantaina 22. tammikuuta. Tammikuun viimeisellä viikolla yli 80-vuotiaille on varattavana ainakin 200 rokotusaikaa. Myös kotihoidon asiakkaiden rokotukset alkavat torstaina.

– Tähän ikäryhmään kuuluvia on jo rokotettu palvelutaloissa, ja nyt pääsemme käynnistämään koko tämän ikäryhmän rokotukset. Kaikki meille saapuvat rokotteet annetaan mahdollisimman nopeasti. Nyt kriittisimmät henkilöstöryhmät ja palvelutalojen asukkaat ovat saaneet rokotteen tai saavat sen tällä viikolla, joten siirrymme joustavasti seuraavaan rokotettavaan ryhmään, kertoo kehittämisjohtaja Katja Blomberg.

– Vielä emme tiedä, voimmeko avata yli 80-vuotiaille rokotusaikoja myös helmikuun ensimmäiselle viikolle. Jos seuraava rokote hyväksytään käyttöön, aikoja avataan todennäköisesti paljonkin. Jos uusia rokotteita ei silloin vielä ole käytettävissä, ensimmäisen rokotteen annokset käytetään ensimmäisenä rokotettujen tehosterokotuksiin, johtava lääkäri Kati Liukko kertoo.

– Valitettavasti emme voi avata rokotusaikoja koko ikäryhmälle samanaikaisesti. Kaikki, jotka haluavat, saavat aikanaan koronarokotteen. On tärkeää, että rokotuksiin aletaan hakeutua heti, mutta monille rokote voidaan antaa vasta muutaman viikon kuluttua. Jos jostain syystä ei pääse rokotukseen oman ikäryhmän mukana, rokotteen saa myös myöhemmin, mutta rokotukseen kannattaa hakeutua mahdollisimman nopeasti, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo.

Ajanvaraus yli 80-vuotiaiden koronarokotuksiin

Kansallinen sähköinen ajanvarausjärjestelmä ei vielä ole auennut kansalaisten käyttöön, joten ajanvaraukset tehdään tässä vaiheessa puhelimitse.

Koronarokotuksen ajanvarausnumero on 040 145 5000. Takaisinsoittopalvelu ottaa yhteyttä sitä mukaa, kun rokotetta on saatavilla. Soita vain kerran, ja jää odottamaan takaisinsoittoa. Osa voi joutua odottamaan takaisinsoittoa jopa viikon tai kaksi, koska soittoja tehdään silloin, kun rokotusaikoja on tarjolla. Takaisinsoiton yhteydessä varmistetaan rokotettavan henkilötiedot, mm. syntymäaika. Takaisinsoittojärjestelmä antoi virheellisesti takaisinsoittoajan, mutta se toiminto on poistettu järjestelmästä aamupäivällä 20. tammikuuta.

Rokotusajan saa varata henkilöille, jotka ovat syntyneet vuonna 1940 tai aikaisemmin ja joiden kotipaikka on Porvoo. Rokotteita riittää vain niille henkilöille, joille aika on varattu. Henkilötiedot tarkistetaan rokotuspisteessä.

Koronarokotukset järjestetään Näsin terveysasemalla. Sisäänkäynti pääovesta, A-rappu. Ilmoittautumista automaateilla ei tarvita. Paikalle saa saapua aikaisintaan 10 minuuttia ennen rokotusaikaa. Rokotuksen jälkeen jäädään seurantaan 15 minuutiksi. Yksi saattaja voi tulla mukaan rokotukseen. Rokotukseen saa saapua vain terveenä. Tarvittaessa rokotusajan voi peruuttaa ajanvarausnumeron kautta. Terveysasemalla suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä.

Rokotus on maksuton kaikille.

Ensisijaisesti rokotukset annetaan terveysasemalla. Rokotteen voi joissain tilanteissa saada liikkuvan rokotusyksikön toimesta esimerkiksi kotona. Asia arvioidaan takaisinsoittopuhelun aikana.

Kun sähköinen ajanvaraus avautuu mahdollisesti ensi viikolla, ajan voi varata myös sitä kautta, vaikka olisi jättänyt tietonsa ajanvarausnumeroon.

Porvoon kaupungin kotihoidon asiakkaiden rokotukset annetaan jo tehdyn kartoituksen mukaisesti heidän kodeissaan, joten kotihoidon asiakkaille ei tarvitse varata rokotusaikaa.

Muissa kuin ikääntyneiden yksiköissä (esim. mielenterveys- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut) asuvien yli 80-vuotiaiden asiakkaiden rokotuksia koordinoidaan terveysaseman. Yhteydenotot: lantinenterveysasema@porvoo.fi

Yli 70-vuotiaat ja muut riskiryhmiin kuuluvat

Rokotusjärjestyksessä noudatetaan kansallista rokotusjärjestystä. Kun yli 80-vuotiaat on rokotettu rokotusvuoroon tulevat yli 75-vuotiaat, ja sitten yli 70-vuotiaat. Sen jälkeen on muiden riskiryhmiin kuuluvien vuoro.

– Etenemme ryhmä kerrallaan ja kaikki rokotteet annetaan mahdollisimman nopeasti. Valitettavasti emme vielä tiedä tarkemmin, milloin mikäkin ryhmä tulee vuoroon. Varaudumme rokottamaan iltaisin ja viikonloppuisin, jos suurempia rokotemääriä saapuu, Silvennoinen kertoo.

– Rokotusjärjestelyt vaikuttavat jo nyt hieman terveysaseman toimintaan ja järjestelyihin. Varaudumme siihen, että terveysaseman muuta kuin kiireellistä toimintaa voidaan tarvittaessa supistaa rokotusten ajaksi.

Porvoon kaupungin saamien rokotteiden määrää ei tiedetä etukäteen tarkasti, ja rokotusaikoja avataan tällä hetkellä pieni määrä kerrallaan rokotteiden saatavuuden perusteella. Tilanne voi muuttua nopeastikin. Kaupunki tiedottaa säännöllisesti rokotusten etenemisestä. Ajankohtaista tietoa rokotuksista ja eri ikäryhmien rokotusten ajanvarauksen käynnistymistä kannattaa seurata kaupungin verkkopalvelussa osoitteessa www.porvoo.fi