Siirry sisältöön

AstraZenecan koronavirusrokotteen käyttö keskeytetään toistaiseksi

Porvoo keskeyttää toistaiseksi AstraZenecan koronavirusrokotteen antamisen THL:n ohjeistuksen mukaan.

Porvoo keskeyttää toistaiseksi AstraZenecan koronavirusrokotteen antamisen THL:n ohjeistuksen mukaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti perjantaina 19.3.2021 iltapäivällä, että se keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, ja keskeytys astuu voimaan välittömästi. 

Porvoon kaupunki ottaa yhteyttä niihin asiakkaisiin, joiden rokotusaika perutaan. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

Porvoossa AstraZenecan rokotetta on annettu riskiryhmä 1 ja 2:een kuuluville henkilöille.

AstraZeneca-rokotukset keskeytettiin perjantaina iltapäivällä. Ensi viikolle AstraZeneca-rokotusaikoja oli varattu noin 430, ja ne kaikki perutaan. Peruutuksista ilmoitetaan asiakkaille tekstiviestillä. 

AstraZenaca-rokotteen turvallisuutta arvioidaan lisää

THL:n tiedotteessa todetaan, että Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Molemmilla sairastuneilla henkilöillä on verisuonitukokseen liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä, ja potilaiden tutkimukset ovat yhä kesken. THL on varovaisuusperiaatteen mukaisesti päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa voidaan arvioida. 

Ohjeita AstraZenecan rokotteen saaneille

THL:n tiedotteen mukaan havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia, eikä toistaiseksi ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

Astra Zenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Porvoon kaupunki tiedottaa asiasta lisää ensi viikolla. 

Lisätietoa: THL:n tiedote 19.3.2021