Siirry sisältöön

Kati Outisen monologinäytelmä kirjastossa

Näyttelijä Kati Outinen vierailee Porvoon pääkirjastossa torstaina 13.10. kello 17.30. Hän esittää monologinäytelmän Niin kauas kuin omat siivet kantaa. Esityksen jälkeen Outinen kertoo työskentelystään.

Miten löydän perille, vaikken muista, mihin olen menossa? Olenko minä minä, vaikka en muista parasta ystävääni? Kati Outisen käsikirjoittama, ohjaama ja tulkitsema monologi käsittelee muistia, minuutta ja muistisairautta.

Näytelmän päähenkilö Alli on työikäinen ihminen, jolla on diagnosoitu muistisairaus. Hän yrittää pärjätä uudessa elämäntilanteessa, jossa muistamattomuuden hetket ja arkinen, tuttu elämä vaihtelevat. Uusi elämä on sarja hauskoja, absurdeja ja liikuttavia tilanteita, joissa Alli luovii parhaan kykynsä mukaan.

Käsikirjoituksen pohjana ovat Kati Outisen omat kokemukset muistisairaiden vierellä kulkemisesta ja keskustelut muistisairaiden ja heidän omaistensa kanssa. Myös erilaiset dokumentit, lääketieteelliset julkaisut, esseet, kolumnit ja fiktiiviset kertomukset muistisairauksista ovat taustalla.

Yhden naisen näytelmässä dokumentaariset kertomukset kohtaavat taidokkaan ja voimaannuttavan teatterillisen muodon. Monologista rakentuu herkkä muotokuva ihmisestä, joka kykenee luottamaan elämään rajun muutoksen keskellä.

Kati Outinen on yksi Suomen legendaarisimmista näyttelijöistä. Hänet on palkittu parhaana naisnäyttelijänä Cannesin elokuvajuhlilla sekä Jussi-patsaalla kolmesti. Hän on näytellyt elokuvissa, televisiosarjoissa ja teattereiden näyttämöillä yli 40 vuotta. Outinen on työskennellyt myös Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina.

Kati Outinen on kiertänyt Niin kauas kuin omat siivet kantaa monologilla laajasti eri puolilla Suomea esimerkiksi teattereissa. Monologiesitys kirjastossa kestää 55 minuuttia. Sitä seuraa keskustelutilaisuus esityksestä ja Outisen työskentelystä. Esitys on suomenkielinen, kaikille avoin ja maksuton.