Hoppa till innehåll

Kati Outinens monologföreställning på biblioteket

Skådespelaren Kati Outinen besöker Borgå huvudbibliotek torsdagen den 13 oktober kl. 17.30. Hon framför monologföreställningen Så långt de egna vingarna bär (på finska). Efter föreställningen berättar hon om sitt arbete.

Hur hittar jag fram, trots att jag inte minns vart jag är på väg? Är jag jag, även om jag inte minns min bästa vän? Monologföreställningen som är både skriven och regisserad och tolkas av Kati Outinen, behandlar minnet, jaget och en minnessjukdom.

Pjäsens huvudperson Alli är en kvinna i arbetsför ålder som diagnosticerats med en minnessjukdom. Hon försöker klara sig i den nya livssituationen där stunder av glömska växlar med det vardagliga, bekanta livet. Det nya livet är en serie roliga, absurda och gripande situationer, som Alli försöker klara efter bästa förmåga.

Manuskriptet baserar sig på Kati Outinens egna erfarenheter av minnessjuka personer och diskussioner med minnessjuka och deras anhöriga. Även olika slags dokument, medicinska publikationer, essäer, kolumner och fiktiva berättelser om minnessjukdomar finns i bakgrunden.

I enkvinnaspjäsen möter de dokumentära berättelserna en konstfärdig teaterform. Monologen målar upp en känslig bild av en människa som vågar lita på livet mitt i en våldsam förändringsprocess.

Kati Outinen är en av Finlands mest legendariska skådespelare. Hon har fått priset som bästa kvinnliga skådespelare på filmfestivalen i Cannes och fått en Jussistatyett tre gånger. Hon har uppträtt i filmer, tv-serier och på teaterscener i över 40 år. Hon har också varit professor i scenframställning vid Teaterhögskolan.

Monologföreställningen på biblioteket är 55 minuter lång. Den följs av en diskussion om föreställningen och om Kati Outinens sätt att arbeta. Föreställningen är på finska, gratis och öppen för alla.