Siirry sisältöön

Kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi tuo maagisen puutarhan pääkirjastoon

Porvoon pääkirjastossa vietetään kirjastotaiteilija Fanni Maliniemen osallistavan Maaginen puutarha -teoksen avajaisia keskiviikkona 26.10. kello 17.30–19.

Kuva teoksesta Maaginen puutarha.

Avajaiset aloittavat Porvoon kaupunginkirjaston Kirjastotaiteilua – Kirjastosta kulttuurieväitä osallisuuteen -hankkeen. Siinä luodaan porvoolaisille uusia taiteeseen ja kulttuuriin osallistumisen mahdollisuuksia pää- ja lähikirjastojen tiloja hyödyntämällä.
Porvoolainen mediataiteilija Fanni Maliniemi aloitti lokakuussa kirjastotaiteilijana. Hän luo pääkirjaston aulaan maagisen puutarhan animaation ja 3D-tekniikan avulla.
Valoisa ja värikylläinen teos toivottaa jokaisen pääkirjastoon tulevan tervetulleeksi. Asiakkaat voivat myös osallistua teoksen luomiseen.
– Haluan luoda teoksella iloa, hämmästystä ja tilallisen illuusion kokemuksia, sanoo Maliniemi.
Avajaisiltana Maliniemi kertoo työskentelystään. Yleisö pääsee tutustumaan teokseen ja luomaan siihen lisättäviä elementtejä.
Lauantaina 29.10. Maliniemi pitää koko perheen avoimen Halloween-animaatiotyöpajan lastenkirjastossa kello 10–13. Halloween-animaatiopajassa pienimmät voivat tehdä piirustuksia, jotka Maliniemi animoi, ja isommat lapset voivat kokeilla stop motion animaatio -tekniikkaa.


Tärkeintä on osallisuus


Fanni Maliniemi jatkaa kirjastotaiteilijana vuoden 2023 tammikuun loppuun asti. Puutarha kasvaa ja muuttuu koko ajan. Kirjaston asiakkaat voivat jättää Maliniemelle piirustuksia ja tekstejä, jotka hän animoi osaksi teosta. Maliniemi on tavattavissa kirjastossa kahtena päivänä viikossa.
– Työskentelen videomapping-menetelmällä, eli suunnittelen teokseni tiettyä paikkaa varten. Videot ja animaatiot eivät jää tietokoneen näytölle, vaan tulevat osaksi tilaa ja ihmisten kokemusmaailmaa, Maliniemi kertoo.
Hän pitää myös työpajoja, joissa osallistujat tutustuvat animaation tekemiseen ja mahdollisuuksiin. Työpajoissa luodaan yhteisöllisiä video- ja animaatioteoksia yllätyksellisiin paikkoihin kirjaston hyllyjen väliin tai ikkunoihin.
Työpajoja tarjotaan myös koulu- ja esikouluryhmille. Koululaisten työpajojen painopiste tulee olemaan Gammelbackan kirjastossa, ja ne lisäävät alueen nuorten mahdollisuuksia osallistua taiteen tekemiseen.


Eri taidemuodot mukana hankkeessa


Hankkeella pyritään tavoittamaan uusia asiakasryhmiä kirjastoon ja luomaan uusia taiteeseen osallistumisen mahdollisuuksia. Kirjastot ovat kaikille avoimia matalan kynnyksen tiloja. Mahdollisuus osallistua taiteeseen ja kulttuuriin vahvistaa ihmisen hyvinvointia ja osallisuuden kokemusta.
Hankkeeseen tuli yli 60 hakemusta. Kevään 2023 kirjastotaiteilijaksi valittiin porvoolainen sanataideohjaaja Mari Anttonen.
Porvoon kaupunginkirjasto halusi taiteilijoiksi tekijöitä eri aloilta: animaatio, kuva ja videot avaavat toisenlaisia osallisuuden kokemuksia kuin sanat ja kieli.