Siirry sisältöön

Koronatilanne on edelleen huono Porvoossa

Koronatilanne on edelleen huono Porvoossa. Ilmaantuvuusluku on ollut kahden viimeisen viikon aikana noin 150 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Tällä viikolla (viikko 46) tartuntoja on todettu perjantaihin mennessä 33 kappaletta. Tartunnanjäljitys on onnistunut toistaiseksi hyvin, ja tartunnan lähde on tiedossa noin 70 prosentissa tartunnoista. Tartunnanjäljitys on kuitenkin kuormittunut.

Koronatilanne on edelleen huono Porvoossa. Ilmaantuvuusluku on ollut kahden viimeisen viikon aikana noin 150 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Tällä viikolla (viikko 46) tartuntoja on todettu perjantaihin mennessä 33 kappaletta. Tartunnanjäljitys on onnistunut toistaiseksi hyvin, ja tartunnan lähde on tiedossa noin 70 prosentissa tartunnoista. Tartunnanjäljitys on kuitenkin kuormittunut.

– Tartunnat leviävät nyt erityisesti lasten ja rokottamattomien joukossa. Perheen sisällä tartunnat ovat levinneet myös rokotettuihin, mutta tartunnan oireet ovat yleensä lievempiä rokotetuilla, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jeff Westerlund kertoo.

Suurempi joukkoaltistumisia Porvoossa ei ole juuri tapahtunut viimeisten parin viikon aikana, mutta muutamia tartuntoja on kuitenkin todettu esimerkiksi joillakin työpaikoilla Kilpilahdessa sekä Peipon koulussa, Huhtisten koulussa sekä Huhtisten ja Kuutamopolun päiväkodeissa. Yksittäisiä tartuntoja on todettu lisäksi Keskuskoulussa, Pääskytien koulussa, Albert Edelfeltin koulussa ja Puistopäiväkodissa. Kaupungin tiedotuskäytännöt koulujen ja päiväkotien tartuntojen yhteydessä voi tarkistaa kaupungin nettisivuilta: www.porvoo.fi/koronatartunnat-porvoossa

Ota rokotus ja käytä kasvomaskia

Rokotuskattavuus on noussut Porvoossa melko hyvälle tasolle. 87,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut ensimmäisen rokotuksen ja 82,4 prosenttia toisen rokotuksen.

–  Rokotuskattavuus on kuitenkin korkeampi vanhemmissa ikäluokissa, ja kannustakin edelleen erityisesti alle 35-vuotiaita hakeutumaan rokotukseen. Suunnittelemme parhaillaan koronarokotusten käynnistämistä kouluissa. Tiedotamme tästä myöhemmin tarkemmin, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen painottaa. 

– Väkijoukkoja pitäisi myös välttää ja noudattaa edelleen kaikille varmasti jo tuttuja käsihygieniaohjeita. Kasvomaskeja kannattaa käyttää, sillä näin voimme suojata toisiamme tartunnoilta, ja välttää kaikille ikävät karanteenit, Silvennoinen jatkaa. 

Aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tiedottanut uusista koronarajoituksista Uudellemaalle. Rajoitukset astuvat voimaan torstaina 25.  marraskuuta, ja ne kohdistuvat korkeariskisiin tilaisuuksiin. Rajoitusten vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.

Päätöksellä rajoitetaan sisätiloissa seisomakatsomojen henkilömäärää niin, että tilaisuudessa voi olla enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istumapaikallisten katsomojen osallistujamäärää ei rajoiteta. Rajoitus ei koske yleisötilaisuuksia, joissa koko yleisölle on istumapaikat. Rajoitus ei myöskään koske sellaisia tilaisuuksia, joissa seisomakatsomoon tai -katsomoihin otetaan yhteensä enintään 20 henkilöä. Aluehallintovirasto ei edellytä, että yleisö istuu omalla paikallaan koko tilaisuuden ajan, mutta turhaa liikkumista ja tungosta on syytä välttää.

Katsomolla tarkoitetaan tilaa, josta yleisö voi seurata esitystä, ottelua tai vastaavaa tapahtumaa. Siten päätös ei kohdistu esimerkiksi messutoimintaan. Päätös kohdistuu vain tilaisuuden yleisöön, ei henkilökuntaan, esiintyjiin tai esimerkiksi urheiluotteluiden pelaajiin.

Päätöksellä rajoitetaan lisäksi sisätiloissa järjestettäviä yhteislaulutilaisuuksia, jotka ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan koronaviruksen leviämisen kannalta korkeariskisiä tapahtumia. Jos yhteislaulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, tilaan saa ottaa enintään puolet muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Yhteislaulutilaisuudella tarkoitetaan tilaisuutta, jonka pääasiallista sisältöä on yhteislaulu. Päätös koskee myös yhteislaulutilaisuuksia, joissa on istumapaikat.