Siirry sisältöön

Koulut alkavat keskiviikkona – oppimisen ja hyvinvoinnin tukeen panostetaan

Porvoossa kouluvuosi alkaa keskiviikkona 12. elokuuta opetussuunnitelman mukaisesti. Lukuvuoden alussa keskiössä on koronatilanteen vuoksi luonnollisesti käsi- ja ruokailuhygienian varmistaminen sekä koulupäivän kulku siten, että kohtaamisia on mahdollisimman vähän.

Porvoossa kouluvuosi alkaa keskiviikkona 12. elokuuta opetussuunnitelman mukaisesti. Lukuvuoden alussa keskiössä on koronatilanteen vuoksi luonnollisesti käsi- ja ruokailuhygienian varmistaminen sekä koulupäivän kulku siten, että kohtaamisia on mahdollisimman vähän.

– Koko sivistystoimessa on varauduttu ja valmistauduttu lukuvuoden alkuun koronatilanne huomioiden. Kun jokainen kiinnittää myös kotona huomiota käsihygieniaan, kohtaamisten määrään ja etäisyyksiin, voimme vaikuttaa siihen, miten tilanne etenee Porvoossa, sivistysjohtaja Sari Gustafsson sanoo.

Kouluvuoden järjestelyt on käyty läpi yhdessä terveysviranomaisten kanssa, ja tällä hetkellä kiinnitetään huomiota ennaltaehkäisyyn ja arjen turvalliseen järjestelyyn. Keskeistä on, että kouluun tullaan vain terveenä, ja että koulussa liikutaan mahdollisuuksien mukaan vain oman opetusryhmän kanssa.

– Kaikki oppiaineet voidaan toteuttaa opetussuunnitelman mukaisesti, kunhan työvälineiden ja pintojen puhdistamista pidetään jatkuvasti yllä. Seuraamme luonnollisesti koronatilanteen kehittymistä ja reagoimme muutoksiin nopeastikin, koulutusjohtaja Jari Kettunen kertoo.

Tukirahoilla tuetaan oppimista ja koulun arkea

Porvoon koulutuspalvelut sai alkavalle lukuvuodelle Opetus- ja kulttuuriministeriöltä liki miljoona euroa, jolla voidaan tasoittaa poikkeusolojen aikana kasvaneita eroja esi- ja perusopetuksessa.

– Korona-avustus käytetään oppimisen ja hyvinvoinnin puutteiden paikkaamiseen lisäämällä tukiopetusta ja erityisopetusta. Lisäksi tuki mahdollistaa opettaja-ohjaaja -työparien palkkaamisen, jotta voidaan varmistaa opetussuunnitelman perusteiden mukaisten osaamistavoitteiden täyttyminen ja koulun arkeen paluu, kertoo koulutusjohtaja Rikard Lindström.

Elokuussa on mahdollista hakea tukea myös lukiokoulutukseen ja saatu tuki voidaan käyttää erityisesti oppimisen tukeen, opinto-ohjaukseen ja tuki- sekä erityisopetukseen.

Ilmastonmuutos jatkuu läpileikkaavana teemana

Lukuvuoden yhteisenä sivistystoimen teemana on edelleen ilmastonmuutos, jonka käsittely jäi koronan vuoksi viime lukuvuodella osittain kesken. Teemaan sopii myös se, että Porvoon luontokoulu viettää vuoden aikana 20-vuotisjuhlavuotta, ja tarjoaa ilmastokasvatuksen tueksi koulutusmateriaaleja, muun muassa monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

– Ilmastonmuutos on kansainvälinen haaste, kuten korona, joten näiden käsittely muistuttaa meitä siitä, että olemme osa jotain suurempaa. Läpileikkaavina painopistealueina mukana kulkee myös turvallisuus ja osallisuus, jotka ovat perusasioita, kun tavoittelemme lapsisystävällisen kunnan statusta. Myös lähiluonnon merkitys on osa suurta kuvaa, kuten luontokoulun opetuksessa ilmenee, sivistysjohtaja Gustafsson sanoo.

Huomioidaan koululaiset liikenteessä

Porvoon peruskouluissa on tällä hetkellä noin 5600 oppilasta. Ensimmäisen luokan aloittaa 598 oppilasta, ja monelle se tarkoittaa ensimmäistä kertaa yksin liikenteessä. Porvoon kaupungin liikenneturvallisuustyöryhmän ja kuntatekniikan henkilöstöä jalkautuu keskiviikkoaamuna suojatiepäivystäjiksi eri puolille kaupunkia koulureittien varsille muistuttamaan siitä, että lapsia liikkuu itsenäisesti tavallista enemmän. Otetaan lapset huomioon liikenteessä ja ollaan kiirehtimättä.

Koulukuljetukset ja matkakortit

Suurin osa koulukuljetuksista tapahtuu joukkoliikenteen linja-autoilla, sitä varten matkakortin voi noutaa tai ladata Matkahuollossa osoitteessa Rauhankatu 27 B näyttämällä kuljetuspäätös. Tilausajona järjestettävistä koulukuljetuksista liikennöitsijä lähettää tekstiviestin suoraan huoltajille ennen lukuvuoden alkua.

Iltapäiväkerhot toimivat tutuissa toimipisteissä

Myös Iltapäiväkerhot käynnistyvät heti ensimmäisenä koulupäivänä, ja niissä noudatetaan vastaavia tuvallisuusohjeita kuin koulutoiminnassa. Porvoossa toimii 17 iltapäiväkerhoa sekä Porvoon taidekoulun iltapäiväkerho. Iltapäivätoimintaan osallistuu noin 610 porvoolaista lasta lukuvuonna 2020–2021. 

Koulujen työ- ja loma-ajat lukuvuodella 2020-2021

  • Syysloma 14.-16.10.2020
  • Syyslukukausi päättyy 18.12.2020
  • Kevätlukukausi alkaa 7.1.2021
  • Talvilomaviikko 22.-26.2.2021
  • Lomapäivä 14.5.2021
  • Lukuvuosi päättyy 5.6.2021

– Toivotamme oppilaat ja henkilökunnan lämpimästi tervetulleiksi kouluihin. Pääsemme aloittamaan lukuvuoden lähiopetuksessa – kohtaamaan, oppimiaan ja oivaltamaan, koulutusjohtaja Jari Kettunen sanoo.