Siirry sisältöön

Ohjusvene Porvoo vierailee kummikaupungissaan 2–4.6.2023

Ohjusvene Porvoo kiinnittyy Tolkkisten satamaan perjantaina 2.6.2023 ja lähtee sunnuntaina 4.6.2023. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua alukseen Tolkkisten satamassa lauantaina 3.6.2023.

Yleisötapahtuman ohjelma lauantaina 3.6.2023

Ohjusvene Porvoo on avoinna yleisölle Tolkkisten satamassa lauantaina 3.6. klo 10–16. Tolkkisten satamaan järjestetään yleisölle tarkoitettu ilmainen linja-autokuljetus, joka kulkee noin puolen tunnin välein klo 10–16 välisenä aikana Porvoon jokirannan tapahtumapaikan yhteydessä olevalta linja-autopysäkiltä osoitteesta Jokikatu 13 Tolkkisten satamaan.

HUOM! Aluksella ei saa valokuvata eikä alukselle saa tuoda reppuja tai laukkuja.

Porvoon Maanpuolustusyhteisöt; Porvoon Reserviupseerikerho, Porvoon Reserviläiset, Porvoon seudun Rauhanturvaajat, Itä-Uudenmaan Maanpuolustuskilta, Nylands Brigads Gille, Porvoonseudun Sotilaspojat ja Lottatytöt järjestävät yhdessä oheisohjelmaa Porvoon jokirannassa lauantaina 3.6.2023 klo 10–16 Ohjusvene Porvoon vierailun yhteydessä. Paikalle on lisäksi tilattu Sotilaskotiauto ja paikallinen SPR osallistuu autolla tapahtumaan.

Toiminta-alueella jokirannassa, yhdistysten toimintapisteissä on mahdollista tutustua paikallisten maanpuolustusyhteisöjen eri toimintamuotoihin, kokeilla käden tarkkuutta ekoaseella, tehdä maanpuolustusaiheisia ostoksia, nauttia makoisat munkkikahvit edullisesti Sotilaskotiautosta ja grillimakkaroita Maanpuolustuskillan teltalla.

Yleisöluento

Yleisöluento järjestetään lauantaina 3.6. klo 14–15.30 Porvoon kaupungintalon valtuustosalissa, Raatihuoneenkatu 9.

Kapteeniluutnantti Ari-Pekka Pietikäinen pitää yleisöluennon otsikolla: Merivoimat Itämeren turvana nyt ja tulevaisuudessa. Luento käsittelee aiheita: Merivoimat Itämeren turvallisuusympäristössä, tulevaisuuden suorituskyvyt – Pohjanmaan-luokka (Laivue 2020) sekä aluspalvelus Merivoimien taistelualuksilla.

Lisäksi kaupungin tervehdyksen tuo tilaisuuteen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz sekä ohjusvene Porvoon kummisetä, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste.

Seppeleiden lasku

Sunnuntaina 4.6. klo 11 järjestetään seppeleiden lasku hautausmaan sankarihaudoilla, jolloin ohjusvene Porvoon miehistö ja Porvoon kaupungin edustajat laskevat yhdessä seppeleet kaatuneiden muistoksi.

Ohjusvene Porvoo

Ohjusvene Porvoo on viimeksi vieraillut Porvoossa vuonna 2019.

Rauma-luokan ohjusveneet on rakennettu Raumalla Hollmingin telakalla 1990-luvun alussa. Ohjusvene Porvoo (kylkinumero 72) on kolmas alusluokan alus. Muut alukset ovat Rauma (70), Raahe (71) ja Naantali (73). Ohjusvene Porvoo on luovutettu Merivoimille 27. huhtikuuta 1992.

Aluksen moninaiseen tehtäväkenttään kuuluvat alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen, merellisten hyökkäysten torjunta sekä meriliikenteen suojaaminen. Lisäksi alus osallistuu aktiivisesti kansainväliseen puolustusyhteistyöhön osana Merivoimien toimintaa.

Aluksen pääaseena ovat meritorjuntaohjukset. Lisäksi alus on varustettu kattavilla ilma-, pinta- ja vedenalaisen sodankäynnin sensoreilla. Alus on 48,6 metriä pitkä, 8 metriä leveä ja sen syväys on vain noin 1,5 metriä. Alus onkin suunniteltu toimimaan Suomen rannikon kapeilla, matalilla ja ahtailla kulkuväylillä. Vesisuihkupropulsiolla liikkuvan aluksen työntövoiman tuottavat kaksi 3300 kilowatin pääkonetta ja ne varmistavat alukselle yli 30 solmun nopeuden. Aluksen kokonaisvahvuus on 24 henkilöä.

Ohjusvene Porvoon nykyisenä päällikkönä toimii kapteeniluutnantti Ari-Pekka Pietikäinen ja aluksen kummisetänä porvoolainen maakuntaneuvos Kimmo Kajaste.

Tänä vuonna 2023 Ohjusvene Porvoo on osallistunut aluskohtaisiin harjoituksiin ja valmiudellisiin tehtäviin. Ohjusvene Porvoolla on oma tärkeä roolinsa Merivoimien tehtävien toteuttajana niin valmiudellisten velvollisuuksien kuin suorituskykyjensä osalta.