Siirry sisältöön

Pääskytien koulun uusi nykytaideteos ottaa kantaa sateenkaarinuorten asemaan

Pääskytien kouluun on alkukeväästä saatu uusi taideteos. Kyseessä on koulun entisen oppilaan Pyry Aapalahden 9. luokan kuvataiteen päättötyö viime lukuvuodelta.

Värikäs teos koostuu 1 800 käsin taitellusta origamipaperiveneestä, joista tekijä on koonnut 1 x 1,5 metrin kokoisen sateenkaarilipun.

– Paperiveneillä on ollut elämässäni suuri merkitys heti sen jälkeen, kun opin itse tekemään niitä. Opettelin tekemään pienempiä paperiveneitä ja huomasin, miten se oli vielä hauskempaa, kertoo Pyry Aapalahti.

– Paperiveneet ovat muistoja hetkistä, jolloin olen niitä tehnyt. Myös sateenkaarella on ollut elämässäni merkitys jo pienestä asti. Sateenkaari on upea, kuten kaikki sateenkaarevat ihmiset. Työssäni olen yhdistänyt kaksi elämäni merkityksellisintä asiaa uudeksi luomukseksi.

Pyry Aapalahti ottaa teoksellaan kantaa sateenkaarinuorten asemaan koulumaailmassa ja Suomessa.

– Kuviksen päättötyön tarkoitus oli näyttää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluville, etteivät he ole yksin. Vaikka Suomessa sateenkaarevien ihmisten asiat ovat paremmin verrattuna joihinkin muihin maihin, on tilanteessa vielä puutteita, Aapalahti toteaa.

– Kiusaaminen niin koulussa kuin koulun ulkopuolella on suuri ongelma, koska aikuiset eivät aina osaa puuttua siihen tai siitä ei uskalleta puhua. Sateenkaarinuoret kokevat asioita, joita kenenkään ei pitäisi kokea kuten kiusaamista, uhkailua, ahdistelua, väkivaltaa ja syrjintää. On olemassa sanonta “kohtele muita ihmisiä niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan”. Tämä pitäisi kaikkien oppia. Ihmiset ovat samanarvoisia ja kun tavoitellaan tasa-arvoa, se pitäisi ottaa huomioon.

Suurikokoinen taideteos on tekijän lahjoitus Pääskytien koululle. Päättötyöprosessia ohjasi ja teoksen kehystyksestä vastasi koulun kuvataideopettaja Tekla Pohjolainen. Teoksen ripustuspaikka portaikossa koulun kirjaston vieressä on valittu yhteistyössä rehtori Antti Ylöstalon kanssa.