Porvoo huolehtii lapsiperheistä monin tavoin koronaepidemian aikana
Koronavirusepidemia ja poikkeusolot vaikuttavat myös lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä arkeen. Porvoon kaupunki pyrkii tukemaan lasten ja perheiden hyvinvointia monin eri tavoin, toimialojen yhteistyönä.
Koronavirusepidemia ja poikkeusolot vaikuttavat myös lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä arkeen. Porvoon kaupunki pyrkii tukemaan lasten ja perheiden hyvinvointia monin eri tavoin, toimialojen yhteistyönä.
Sekä kaupungin sosiaali- ja terveystoimi että sivistystoimi ylläpitävät kontaktia niihin lapsiin ja perheisiin, jotka ovat heidän asiakkaitaan tai joiden hyvinvoinnista halutaan pitää erityistä huolta. Samalla kaupunki tarjoaa mahdollisuuksia ottaa yhteyttä, jos tilanne kotona syystä tai toisesta huolettaa.
– Sivistyksen tehtävänä on huolehtia siitä, että esimerkiksi lapsen koulunkäynti sujuu myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, sanoo sivistysjohtaja Sari Gustafsson. Opetushenkilökunnan lisäksi esimerkiksi koulukuraattori, -psykologi tai muu oppilaita tukevaa työtä tekevä henkilökunta voi olla niiden oppilaiden apuna, jotka tarvitsevat erityistä tukea koulunkäyntiin. Varhaiskasvatus pitää yhteyttä niihin perheisiin, joissa tavallisesti päivähoidossa olevia lapsia hoidetaan kotona.
– Mikäli lapsen tai perheen tilanne herättää huolta tai kaipaa lisäselvityksiä, toimimme yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Yhteistyö sivistyksen ja sosiaali- ja terveystoimen välillä on ollut tiivistä ja hyvää, Gustafsson toteaa.
Lapsiperheiden neuvontapuhelimesta apua
Sosiaali- ja terveystoimella on useita mahdollisuuksia auttaa lapsia ja perheitä, joissa koronaepidemian ja sen seurausten vaikutukset ovat huomattavia. Lapsi- ja perhepalveluiden henkilökunta pitää yhteyttä asiakkaisiinsa entistä tiiviimmin.
– Porvoolaisten lapsiperheiden mahdollisuuksia ottaa yhteyttä on lisätty ja laajennettu, lapsi- ja perhepalveluiden palvelujohtaja Maria Andersson kertoo. Lapsiperheiden neuvontapuhelin palvelee kaikkia kuntalaisia joka arkipäivä, sähköinen Pyydä apua -palvelu on avoinna vuorokauden ympäri. Neuvonta on tarkoitettu kaikille lapsiperheille, joilla on huolia arjessa, esimerkiksi taloudellisia vaikeuksia tai ruoka-avun tarvetta.
Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa ympärivuorokautista tukea kaikenikäisille, joille koronaviruksen aiheuttama tilanne herättää huolta omasta ja läheisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.
Muita lapsille, nuorille ja heidän perheilleen suunnattuja, myös koronaepidemian aikana toimivia palveluita ovat esimerkiksi perheneuvola, koulu- ja opiskelijahuollon neuvontapalvelu, virka-aikainen lastensuojelupäivystys ja turvakoti.
Porvoon kaupungin palveluiden lisäksi myös useat vapaaehtoisjärjestöt ja yritykset tarjoavat apua
lapsiperheille. Porvoon kaupunki on kerännyt verkkopalveluunsa tietoa esimerkiksi ruoka-avusta vähävaraisille.